In Gelderland en Overijssel stoppen om allerlei redenen honderden boeren per jaar. Maar wat doe je dan met de boerderijen, stallen en weilanden?
Volledig scherm
PREMIUM
In Gelderland en Overijssel stoppen om allerlei redenen honderden boeren per jaar. Maar wat doe je dan met de boerderijen, stallen en weilanden? © Maarten Sprangh

Huizenbouw op plek van boer die stopt: dé oplossing voor woningnood en stikstofcrisis?

pollHet boerenlandschap kan er over tien jaar wel eens heel anders uit gaan zien. Per jaar stoppen 400 tot 600 boeren in Gelderland en Overijssel ermee. Dan moet je wat met de grond en boerderijen. Zet er huizen neer, zegt Gelders gedeputeerde Peter Drenth. 

 1. Staatsbosbeheer maakt zich op voor grote drukte: 'Waar mensen coronaregels niet naleven, wordt ingegrepen’
  PREMIUM
  poll

  Staatsbos­be­heer maakt zich op voor grote drukte: 'Waar mensen coronare­gels niet naleven, wordt ingegrepen’

  Spitsuur dreigt in de Oost-Nederlandse bossen en heides, komend weekend. De combinatie van herfstvakantie, prima weer, mooie herfstbossen en de nieuwe coronamaatregelen drijft mensen massaal de natuur in, verwachten Staatsbosbeheer en Geldersch Landschap & Kasteelen. Preventief afsluiten van drukke plekken gebeurt niet, maar éénrichtingsverkeer op drukke plekken kan wel. ,,Mensen moeten vooral hun gezond verstand gebruiken.’’
 2. Gynaecoloog uit Zwolle verwekte minstens zeventien donorkinderen met eigen zaad
  PREMIUM
  Zwolse donor-affaire

  Gynaeco­loog uit Zwolle verwekte minstens zeventien donorkinde­ren met eigen zaad

  De Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut heeft in de jaren tachtig en negentig zeker 17 donorkinderen verwekt met zijn eigen sperma. Ziekenhuis Isala in Zwolle sluit niet uit dat de arts zelf nog meer kinderen verwekte. De affaire kwam bij toeval aan het licht door de naspeuringen van één van de nakomelingen van Wildschut. DNA-onderzoek heeft de familie en de donorkinderen bij elkaar gebracht.