Volledig scherm
columniste phaedra © Vakfoto Van Der Beek

‘Ik was bijna hyperventilerend het ravijn in gereden’

columnPhaedra Werkhoven schrijft iedere zaterdag een column over wat haar bezighoudt.

Mijn dochter wil een hond. Nu zullen er mensen zijn die zeggen: leuk toch, doen! Ik behoor niet tot die categorie mensen. Ik ben bang voor honden, of althans, voor honden die ik niet ken. Als kind ben ik twee keer goed te grazen genomen. Tijdens het hardlopen gaat mijn hartslag naar 300 op het moment dat er een loslopende hond op mij komt afrennen. Ik denk zeker te weten dat zijn tanden diep in mijn gespierde kuit zullen verdwijnen en ik zwaar gehavend en bloedend op de eerste hulp beland.

Al tijden is mijn dochter op marktplaats naar honden aan het zoeken. Diego, Lav, Teddy, Dena en Dingo kwamen voorbij in mijn app. Schattige plaatjes van zielig kijkende honden op zoek naar een baasje. IK WIL GEEN HOND! App ik haar dan terug. De volgende dag zitten ze opnieuw in mijn app. Om naar te kijken, zegt ze, leuk toch? Oké, Dingo is wel een schatje, ja oké, inderdaad. Een adoptiehond, ik kende het begrip nog niet als zodanig en om heel eerlijk te zijn wilde ik dat graag zo houden.

Op Lefkas speurden haar ogen iedere straat af naar treurige straathonden, want Griekenland staat bekend om de vele zwerfhonden en katten. Wanneer ze weer een exemplaar zag strompelen griste ze haar iphone tevoorschijn en maakte een foto. ,,We kunnen er toch één van hier meenemen?” Ik was bijna hyperventilerend het ravijn in gereden, want nee, we kunnen er zéker geen een van hier meenemen. Ze had het natuurlijk allemaal al bij elkaar gegoogled, wat er nodig zou zijn om een Dingo naar Nederland te halen. Ze liet me zielige filmpjes zien van piepende puppies die uit de Griekse bergen gered werden.

Ook in Nederland puilen de asielen uit met baasloze honden, bleek pas nog. Een blik op de beesten op de website: Kitty met een ‘ontvlambaar karakter’, Leo is ‘niet gewend aan alleen zijn en is erg sterk’ Henk ‘paste niet in het gezin’, het klinkt een beetje als de onderhoudsvriendelijke tuin op Funda. Notabene onder het hardlopen hoor ik op de radio een pleidooi van een vooraanstaand dierenarts die het afraadt honden te adopteren uit het buitenland. Infectieziekten, het gedrag en parasieten vormen een reëel gevaar. Ik app het fragment meteen naar mijn dochter. Niet dat ik ooit overstag zou gaan. Dagelijks glij ik in Zutphen uit over de hondenschijt, dat vind ik al genoeg hond in mijn leven.

  1. Konijnenparadijs bij Willemsoord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’
    PREMIUM
    video

    Konijnenpa­ra­dijs bij Willems­oord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’

    Met het instorten van de schuur stort ook de wereld van Anniek Overwijk in. De eigenaresse van Stichting Opvang Konijnenparadijs, net buiten Willemsoord op de grens van Friesland en Overijssel, vreest het ergste voor de bijna zeventig konijnen in de schuur. ,,Het was janken, janken en nog eens janken’’, zegt ze, als de brandweer bezig is loshangende dakdelen te verwijderen. Enkele uren later kan Anniek opgelucht ademhalen.