November 2018: enorme rookwolken door een stalbrand in Radewijk, één van de acht grote stalbranden die de afgelopen jaren plaatsvonden in de gemeente Hardenberg.
Volledig scherm
November 2018: enorme rookwolken door een stalbrand in Radewijk, één van de acht grote stalbranden die de afgelopen jaren plaatsvonden in de gemeente Hardenberg. © Herman Oost

In acht jaar tijd bijna miljoen dieren overleden door stalbranden: Gelderland en Overijssel in top-3

MET VIDEOStalbranden hebben de afgelopen acht jaar aan zeker 981.000 dieren het leven gekost. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Er waren 62 stalbranden in Gelderland, 53 in Overijssel.

14 reacties

 • Robbert Scholten

  2 maanden geleden
  Als er zo krankzinnig veel dieren bij elkaar staan dan krijg je dat,wat ik niet snap is dat ondanks alle eisen aan veiligheid dat toch zoveel,voorkomt en bliksemafleiders zijn toch verplicht?
 • J Visser

  2 maanden geleden
  Mc fels?? De banken en supermarkten zijn hier debet aan. Een stal met minder dieren krijg je geen lening voor. Laat de banken eens lenigen verstrekken voor segregatie in stallen,blussystemen en branddetectie. Daar krijg je nu geen cent voor.
 • Leos Vriend

  2 maanden geleden
  @M.C.Fels, nu niet generaliseren, het zijn niet allemaal megastallen, juist niet. groot, klein, bio of gangbaar, overal kan brand ontstaan, helaas, laten we stoppen met elkaar af te kraken, en de schouders onder minimaliseren van branden zetten.
 • Leos Vriend

  2 maanden geleden
  @Sina, Dombo? waarom direct schelden? Vroeger stonden er 50 varkens in een stal,25 melkkoeien, of 500 kippen, die varkens en koeien aangebonden, en de kippen in batterij, dus allemaal kansloos. De impact van een enkele brand was minder qua aantal dieren, maar het aantal branden veel meer, dus per saldo is het gelukkig niet slechter http://geworden.Nu nog de laatste punten op de I en de branden minimaliseren.
 • Sina Hogeboom

  2 maanden geleden
  Leos vroeger had je niet duizend dieren in een stal dombo!! Je had een paar varkens maar dat weet je niet een paar geiten nu heb je Mega stallen.Terug naar vroeger,weg met massa stallen,dieren beulen!!
 1. Veehouders vallen over conclusie Veiligheidsraad stalbranden: ‘Ik had onze kippen er nooit op tijd uit kunnen krijgen’
  PREMIUM

  Veehouders vallen over conclusie Veilig­heids­raad stalbran­den: ‘Ik had onze kippen er nooit op tijd uit kunnen krijgen’

  Harde conclusies trekt de Veiligheidsraad in het rapport over de maatregelen die stalhouders hadden kunnen nemen om stalbranden te voorkomen. Dat rapport is vandaag gepubliceerd. De Nijkerkse pluimveehouder Killian van Ramshorst heeft in 2019 16.000 kippen verloren bij een stalbrand. ,,De Veiligheidsraad kan wel roepen dat we stalbranden moeten voorkomen, maar het is heel lastig omdat de oorzaak van een stalbrand vaak niet te vinden is.”