Invasie van naaktslakken teistert volkstuintjes in Oost-Nederland: ‘In 40 jaar nog niet meegemaakt’

videoVolkstuintjeshouders klagen er steen en been over: naaktslakken. Volgens velen lijken het er meer dan ooit. De kleine glibberige diertjes zijn niet meer kieskeurig en eten heel wat moestuintjes leeg. Hoe groot is het probleem precies en wat is er tegen te doen?

6 reacties

 • Eva Langenkamp R

  2 maanden geleden
  veel zout strooien ook veel in de rondte gaan ze dood
 • Saddy de Koning

  2 maanden geleden
  Bij vochtig weer savonds slakken oppakken werkt prima.(zie Melle) Als je ze in een afsluitbare pot doet en als je klaar bent daar een flinke dosis zout bij doet en even flink schud zijn ze binnen enkele seconden dood. Echt veel sneller en dus diervriendelijker als in de kliko.
 • M. Steenbergen

  2 maanden geleden
  Zo herkenbaar dit. Maak in de ochtend een wandeling langs het water en echt overal zie je naaktslakken. De slakken met huisje zijn echt in de minderheid. Ik denk vanwege de huidige woningnood. Marianne Steenbergen
 • Melle van der Meulen

  2 maanden geleden
  Wachten tot het donker wordt, zaklantaarn en zak mee. En dan maar slakken plukken. Daarna heel diervriendelijk zak dicht knopen en in kliko. Wij doen het elke avond en het werkt uitstekend. Ze vermenigvuldigen zich dan niet meer en de populatie neemt zienderogen af. Ook hebben ze een voorkeur voor bepaalde planten. Tomaten planten werken afstotend. Zet ze tussen je andere planten en deze zijn ook veilig!
 • N Hoek

  2 maanden geleden
  de slakken politie bellen en zelf veel bier drinken dat gaat zeker helpen
 1. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.