Invasie van naaktslakken teistert volkstuintjes in Oost-Nederland: ‘In 40 jaar nog niet meegemaakt’
videoVolkstuintjeshouders klagen er steen en been over: naaktslakken. Volgens velen lijken het er meer dan ooit. De kleine glibberige diertjes zijn niet meer kieskeurig en eten heel wat moestuintjes leeg. Hoe groot is het probleem precies en wat is er tegen te doen?
,,Ik ging eens in de avond naar huis en m’n slaboontjes stonden net een mooi stukje boven de grond. Toen ik de volgende ochtend terugkwam stonden er alleen nog maar stengeltjes, al het blad was eraf gevreten”, begint Henk Wesseldijk (67) als er naar de naaktslakken wordt gevraagd. Henk heeft al ruim 40 jaar een volkstuintje op volkstuinencomplex ‘Lange en Korte Voren’ in Zutphen.
Ik denk dat ik zo’n 40 procent van mijn oogst weg kan gooien
In al die jaren heeft Wesseldijk deze hoeveelheid slakken nog nooit meegemaakt. Hoe het komt? Volgens Henk is het ’s nachts veel vochtiger dan vroeger ,,Als je nu ’s ochtends het gras wilt maaien kan dat niet, het is veel te nat. Dat is heel gunstig voor naaktslakken, die glijden alleen maar over natte grond, ruwe grond houden die ondingen niet van.”
Het is mijn hobby en heel leuk werk. Ik ga gewoon door
Een paar volkstuintjes verder is Ben Oonk (67) op zijn gemak boontjes aan het plukken. Ook hij wordt helemaal gek van de naaktslakken. In Bens tuin zijn alle soorten kool, sla en andijvie er het slechtst aan toe, maar daar blijft het volgens hem niet bij. ,,Ze zijn overal en ze eten alles, ik denk dat ik zo’n 40 procent van mijn oogst weg kan gooien.”
Ben heeft elk van de vijf jaar dat hij een volkstuintje heeft last gehad van naaktslakken. Dit jaar is het volgens hem wel extreem. Soms lijkt het of Oonk voor niets aan het werk is. Veel vers aangeplante gewassen worden ook bij hem allemaal opgegeten. ,,Maar frustrerend is het niet, het is mijn hobby en heel leuk werk. Ik ga gewoon door.”
Extreem nat
Hoe komt het nu dat er dit jaar zo veel meer naaktslakken zijn dan voorgaande jaren? Volgens ecoloog Gert Jan Blankena uit Loenen is dat heel eenvoudig. ,,Slakken zijn weekdieren, die bestaan voor een groot gedeelte uit water. Dit jaar is het erg vochtig, dit maakt de omstandigheden erg gunstig voor de naaktslakken.” Omdat het de afgelopen jaren erg droog was hebben de naaktslakken, volgens Blankena, vooral onder de grond geleefd. Ze waren daarom ook bijna niet te zien.
Wij als mensen denken altijd de natuur te kunnen beheersen, maar dit jaar heeft de natuur gewonnen.
Marieke Dekker van het IVN is het met Blankena eens. Ze denk dat het vooral lijkt alsof er zo veel slakken zijn door de magere slakkenjaren die we achter de rug hebben. De naaktslakken eten volgens haar dit jaar alles. ,,Normale slakken eten vaak zieke of beschimmelde planten, naaktslakken eten daarentegen alles. Maar het komt dit jaar ook omdat er gewoon weer veel slakken zijn. Wij als mensen denken altijd de natuur te kunnen beheersen, maar nu heeft de natuur gewonnen”
Bestrijden
De vraag die door het hoofd van iedereen met een moestuin spookt: hoe kom je van die naaktslakken af? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, ieder heeft zo zijn eigen maniertjes. Ben Oonk legt bijvoorbeeld gebroken eierschalen rond zijn gewassen. ,,Andere scherpe dingen kunnen ook, de slakken houden er niet van om daar overheen te gaan.”
Ervaren volkstuinder Henk Wesseldijk houdt er weer hele andere methoden op na. ,,Ik heb ook wel eens een bierval gemaakt, gewoon een bakje met bier neerzetten. De slakken komen er op af, ze drinken wat en worden dronken waardoor ze vervolgens verzuipen in het bier.” Het liefst gebruiken Henk en Ben slakkenkorrels, dit zijn gifkorrels die door de slakken opgegeten worden. De beestjes zijn dan binnen enkele momenten overleden.
Je moet gewoon afwachten en de natuur zijn werk laten doen
Marieke Bekker van het IVN raadt het gebruik van slakkenkorrels af. ,,Met het gebruik van slakkenkorrels breng je gif de natuur in, dat is nooit goed voor het ecosysteem. Als zo’n slak dan bijvoorbeeld opgegeten wordt door een egeltje heeft dat dier er ook weer flink last van.”
Wat helpt dan wel tegen slakken volgens Marieke? Niets, tegen deze hoeveelheid slakken werkt volgens Dekker geen enkele methode goed. ,,Ik snap dat het vervelend is voor de moestuinders, maar je moet gewoon afwachten en de natuur zijn werk laten doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Liveblog
Columbia diep in de problemen, Rohda Raalte veel te sterk voor Alcides en Heino pakt uitstekend punt
Alcides won de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop en was er alles aan gelegen die zege een goed vervolg te geven op bezoek bij Rohda. Maar de promovendus uit Raalte bleek een paar maatjes te groot voor de Meppeler ploeg. Heino pakte knap een punt in en tegen Hoogeveen, terwijl Schalkhaar een belangrijke overwinning boekte op AZC. Columbia beleefde daarentegen een dramatische herstart. -
PREMIUM
Zwolle en Apeldoorn in top 10 gemeenten met grootste personeelstekorten bij de energietransitie
Er is een schreeuwend tekort aan personeel in beroepen die de energietransitie in ons land voor elkaar moeten krijgen. Zwolle en Apeldoorn staan in de top 10 van grote steden waar meer dan de helft van de vacatures voor vakmensen niet kan worden ingevuld. Dat blijkt uit cijfers van ABN Amro. -
PREMIUMUPDATE
Her en der in Oost-Nederland kan al geschaatst worden: ‘Omstandigheden zijn optimaal’
Een paar dagen vriezen en het ijs is stevig genoeg. De afgelopen dagen waren voor de ijsverenigingen een rollercoaster. Vandaag gingen de eerste banen in de regio al open. ,,Met dezelfde omstandigheden had het in februari of maart niet gekund.” -
PREMIUM
Zij bedachten drie vergeten en slimme oplossingen voor personeelstekort in de techniek
Het aantal vacatures in de techniek piekt naar 86.000. Als je ICT meetelt komen er nog nog eens 36.000 vacatures bij. Het einde van die curve omhoog is niet in zicht. Werkgevers en brancheorganisaties schreven een Aanvalsplan Techniek om personeelstekorten aan te pakken. Is dat genoeg? De Stentor zet drie bijzondere oplossingen uit de regio op een rij. -
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM2
Duizenden bedrijven in Oost-Nederland riskeren terugbetaling coronasteun
Ruim 4700 bedrijven in Oost-Nederland riskeren dat zij ontvangen coronasteun moeten terugbetalen. Zij hebben de definitieve berekening nog niet aangevraagd bij uitkeringsinstantie UWV die de afwikkeling van de coronasteun uitvoert. -
-
-
PREMIUM
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEva Langenkamp R
Saddy de Koning
Marianne Steenbergen
Melle van der Meulen
N Hoek