Volledig scherm
. © Shutterstock

Jas kan weer uit: Dinsdag sneuvelt mogelijk een weerrecord

Barbant boft. Daar wordt komende dinsdag mogelijk 20 graden aangetikt. Heel bijzonder voor de 6e van november. ,,Maar Gelderland en Overijssel hebben ook helemaal geen klagen”, zegt weerman Jordi Huirne van Weeronline. ,,Ik voorzie voor Gelderland 17 graden en voor Overijssel 16 graden en dat zijn voor die gebieden best hoge temperaturen. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2014.” 

De keren dat het in dit deel van het land zo laat in het jaar ook 20 graden was is zeldzaam. ,,Dat is in 1899 geweest”, zo leert een duik in de historische cijfers. Maar feit is dat de komende dagen bijzonder zachte lucht vanaf Italië onze kant op komt. Dinsdag wordt daardoor voor de komende week de warmste dag met temperaturen tussen 14 graden in het noorden en 19 in het zuidoosten. Dinsdag wordt mogelijk het dertiende warmte-dagrecord van dit jaar verbroken, zo voorziet meteoroloog Huirne.

Dagrecord

Het Weeronline-weermodel berekent voor De Bilt dinsdag een maximumtemperatuur van 16,8 graden. Daarmee komen we in de buurt van het officiële dagrecord van 6 november. Dat staat op naam van 2015 met 17,1 graden. Dit zou dit jaar het dertiende dag-warmterecord zijn voor de maximumtemperatuur in De Bilt. Daartegenover staan drie kouderecords.

Klimaatopwarming

Door de klimaatopwarming worden tegenwoordig steeds hogere temperaturen gemeten in het najaar. Zo staat het landelijke novemberrecord (over alle KNMI-stations) op naam van het Limburgse Ell. Op 1 november 2014 werd het maar liefst 22,0 graden. Een jaar later noteerde vliegveld Maastricht op 3 november 20,9 graden. In 1994 werd het op 4 november 21,1 graden in het Limburgse Oost-Maarland en Maastricht. De meest late landelijke warme dag werd gemeten in 1926. Op 12 november werd het op het inmiddels opgeheven KNMI-weerstation Sittard 20,0 graden.