KAART | Besmettingscijfers blijven hoog: regio Noord- en Oost-Gelderland spant de kroon, Flevoland toont flinke daling
CHECK JOUW GEMEENTEVijf gemeenten van de regio Oost-Nederland blijven vandaag onder de 100 positief geteste personen per 100.000 inwoners, terwijl in de rest van de regio de besmettingen hoog blijven. In heel Oost-Nederland kwamen er 3357 nieuwe besmettingen bij. Vooral in Noord- en Oost Gelderland stijgen de besmettingen flink. Toch zijn er ook lichtpuntjes: regio Flevoland laat een flinke daling in het aantal positieve testen zien.
Wie naar een volledig beeld van de Veiligheidsregio Flevoland kijkt, ziet dat het nog steeds provincie Almere is die voor de meeste besmettingen zorgt. Almere behoort niet tot de regio waar de Stentor verschijnt en is buiten het kaartje gelaten. Toch drukt zij met 465 van de nu 697 in heel provincie Flevoland flink op het aantal positieve gevallen. Gisteren waren er nog 1033 nieuwe besmettingen gemeld door de plaatselijke GGD’s, dus Flevoland lijkt op weg naar minder besmettingen. Lelystad blijft met 134 besmettingen per 100.000 inwoners hoog (107 besmette personen in absolute cijfers), maar gisteren lag dat aantal nog op 216, meer dan 50 procent minder besmettingen dus. Ook in de dorpen zijn flinke dalingen te zien. De meeste besmettingen zijn er in Lelystad, Dronten (126 per 100.000 inwoners)) en Urk (85 per 100.000 inwoners). De gemeente Noordoostpolder, Urk en Zeewolde zijn onder de honderd besmettingen per 100.000 inwoners geschoten.
IJsselland
In IJsselland stijgt het aantal besmettingen weer, van 800 gisteren naar 873 vandaag. Al drie dagen op rij stijgen de besmettingen in deze veiligheidsregio, al ligt dat in het afgelopen etmaal vooral aan de drie grote steden. Zwolle heeft nog steeds relatief gezien de meeste besmettingen: 207 per 100.000 inwoners. Kampen volgt met 206 besmettingen per 100.000 inwoners en Deventer sluit de rij met 188 besmettingen per 100.000 inwoners.
In de rest van de regio is de gemeente Olst-Wijhe de enige gemeente die in het aantal positieve testuitslagen stijgt. De gemeente Olst-Wijhe bleef dagenlang onder de 100 besmettingen per 100.000 inwoners maar is nu gestegen tot 147 besmettingen per 100.000 inwoners.
Noord- en Oost Gelderland
Noord- en Oost Gelderland zijn vandaag opgeklommen tot de regio's in Oost-Nederland waar de meeste besmettingen zijn gemeld. Dat de cijfers zo hoog zijn, komt doordat in bijna elke gemeente in deze veiligheidsregio de cijfers op zijn gelopen. In Lochem liepen de gemelde besmettingen iets terug ten opzichte van gisteren (van 186 naar 183 per 100.000 inwoners) en in Rijssen-Holten kelderden de cijfers met de helft: van 301 besmettingen per 100.000 inwoners naar 147. Ook in Brummen daalden de cijfers en in deze gemeente zijn sinds het afgelopen etmaal de minste besmettingen gemeld van de regio: 96 per 100.000 inwoners. In absolute aantallen zijn dit 20 mensen die een positieve testuitslag kregen.
Landelijk
Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 36.308 nieuwe coronagevallen geteld in Nederland. Dat zijn er meer dan een dag eerder, toen er op zaterdag volgens gecorrigeerde cijfers 31.963 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen volgens cijfers van het RIVM momenteel 906 patiënten die opgenomen zijn in een gewoon ziekenhuisbed vanwege het coronavirus. Op de IC liggen 311 patiënten met het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Duizenden bedrijven in Oost-Nederland riskeren terugbetaling coronasteun
-
Steenwijkerwold, CCW’16 én Heeten vieren feest, Columbia houdt punt over aan spektakelstuk
Een overwinning op Trinitas zou Steenwijkerwold het kampioenschap in de derde klasse A schenken. Het werd nog even spannend, maar de club mag zich opmaken voor een terugkeer in de tweede klasse. Ook voor CCW’16 en Heeten is het feest. Columbia pakte weliswaar een spectaculair en knap punt tegen hoogvlieger SC Bemmel, maar heeft daar in de strijd tegen degradatie mogelijk niet heel veel aan. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Transitie naar minder vlees gaat ‘veel te langzaam’, waarschuwt Wageningen Universiteit
De stap naar minder vlees eten gaat veel te langzaam. Als we doorgaan zoals we doen, kunnen we de groeiende wereldbevolking niet voeden. ,,We moeten toe naar meer plantaardige eiwitten”, zegt Stacy Pyett van Wageningen University & Research. En de tijd begint te dringen. De overheid zegt wel dat die daar actie op onderneemt. Maar daar blijft het nog te veel bij. -
PREMIUM
ForFarmers ziet af van joint venture met Brits bedrijf
De joint venture (vergaande samenwerking) tussen het Lochemse veevoerbedrijf ForFarmers en het Britse 2Agriculture gaat niet door. De Britse mededingingsautoriteit CMA was al kritisch op de plannen. De prijs die ForFarmers en 2Agriculture voor de joint venture moeten betalen wordt opgeteld ‘te hoog’, constateren de twee bedrijven.
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
PREMIUM24
Woningbouwprojecten vallen stil of gaan helemaal niet door: ‘We zitten in een perfecte storm’
Woningbouwplannen gaan achter elkaar in de pauzestand of worden geschrapt. In Apeldoorn is gisteren de bouw van een prestigieuze woontoren in het hart van de stad uitgesteld. En dat is geen uitzondering, zeggen bouwexperts in (Oost-)Nederland. Woningnood of niet, huizen worden door ‘een perfecte storm’ onbetaalbaar. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’