KAART | Fikse coronapiek in IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland, reden tot zorgen op Urk
CHECK JOUW GEMEENTEEr zijn 1100 positieve coronatests bijgekomen in deze regio tussen gisterochtend en vanochtend. Dat aantal ligt fors boven het gemiddelde in de maand april. Een etmaal eerder kwamen er 770 besmettingen bij. Een deel van de explosieve stijging zit ’m in de vertraagd verwerkte tests van eerdere dagen. Niettemin is ook dan het aantal nieuwe besmettingen in deze regio hoog.
In IJsselland kwamen er afgelopen etmaal 278 coronagevallen bij, het hoogste aantal sinds 10 januari in deze veiligheidsregio. Het RIVM meldt dat een deel van de meldingen positieve tests kunnen zijn van eerdere dagen die later zijn doorgegeven. Hoe groot dat aandeel is, is niet bekend.
Reden om de zorgen aan de kant te schuiven is dat gegeven niet. De voorgaande dagen waren de besmettingscijfers in IJsselland weliswaar aanzienlijk lager, met achtereenvolgend 130, 194 en 194 coronagevallen. Het gemiddelde van afgelopen vier dagen is 199. In de eerste week van april was dat nog 178.
Deventer, Zwolle en Ommen
In de gemeenten Zwartewaterland (79) en Staphorst (70) kwamen per 100.000 inwoners de meeste nieuwe positieve tests bij. In totaal kleuren vijf gemeenten in IJsselland rood op de coronakaart: dan zijn er meer dan 56 besmettingen aan het licht gekomen. De grote steden Zwolle (53) en Deventer (48) kleuren oranje. Ommen vormt met slechts 4 nieuwe coronagevallen - 22 per 100.000 inwoners - een zeldzaam lichtpuntje in de regio.
De situatie is ook bar en boos in Noord- en Oost-Gelderland. Daar kwamen 575 besmettingen bij vandaag, 164 meer dan een dag eerder. Een deel van die meldingen is vermoedelijk afkomstig van twee dagen eerder, toen er ‘slechts’ 176 coronagevallen bijkwamen. Hoewel de later verwerkte tests het beeld vertroebelen, geldt ook voor Noord- en Oost-Gelderland dat het gemiddelde van de afgelopen vier dagen (372) een stuk hoger ligt dan in de eerste week van april (321).
Alle gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland kleuren oranje of rood op de kaart. Voorst (90) en Nunspeet (79) tellen per 100.000 inwoners de meeste nieuwe besmettingen. In Apeldoorn kwamen er in absolute zin 97 positieve tests bij: 59 per 100.000 inwoners.
Flevoland
In Flevoland werden 217 coronagevallen gemeld: het hoogste aantal sinds 3 januari. Ook daar spelen verlate meldingen waarschijnlijk een rol aangezien het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen dagen aanzienlijk lager was met achtereenvolgend 206, 160 en 135 positieve tests.
Op Urk kwamen relatief de meeste coronabesmettingen aan het licht in de Stentor-regio: 109 per 100.000 inwoners (23 in absolute zin). Het virus leeft er weer op nadat in de maanden februari en maart slechts 107 Urkers positief testten. In april ligt het aantal besmettingen nu al op 277.
Dronten valt in positieve zin op. Met Ommen is het de enige gemeente in de Stentor-regio die geel kleurt op de coronakaart van vandaag. In Dronten testten 11 mensen positief: 27 per 100.000 inwoners.
Zorgwekkende cijfers ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is vandaag gestegen met 17, de grootste stijging sinds 8 april. In totaal liggen 839 mensen met corona op de ic’s, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er lagen voor het laatst op 22 januari zoveel coronapatiënten op de intensivecareafdelingen.
Er liggen al bijna een week meer dan 800 coronapatiënten op de ic’s. Daarnaast worden er 419 ic-bedden bezet door non-covidpatiënten, wat de totale bezetting op de ic’s op 1258 brengt. In totaal zijn nu 2682 patiënten met corona opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 68 meer dan gisteren en het hoogste aantal sinds begin januari. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten vandaag toe met 51 tot 1843.
Maximale capaciteit
,,Gemiddeld is het aantal opnames gestegen en ook de bezetting op de ic en kliniek neemt toe”, aldus het LCPS. ,,Met name de ic zit tegen de maximale capaciteit aan. Patiëntenspreiding is nu noodzakelijk om de zorgdruk zoveel mogelijk gelijk over het land te verdelen.” De afgelopen 24 uur zijn 24 mensen overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land, van wie vijf ic-patiënten.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde eerder op de dag al dat de situatie in de ziekenhuizen steeds penibeler wordt. Meer dan een derde van de ziekenhuizen (37 procent) slaagt er door de toestroom van coronapatiënten niet meer in alle ‘kritiek planbare zorg’ volgens planning te leveren. Dat is zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij de patiënt te voorkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKaart7
Zoveel Oekraïners wonen er officieel in jouw gemeente (maar waarschijnlijk zijn het er veel meer)
Volgens het CBS hebben 27.000 Oekraïense vluchtelingen zich ingeschreven bij Nederlandse gemeenten. In werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk veel meer. Neem bijvoorbeeld de gemeente Kampen, waar drie vluchtelingen staan ingeschreven, maar waar driehonderd Oekraïners zijn gehuisvest sinds het begin van de oorlog. -
Opvallend veel Urkers hebben antistoffen tegen corona, maar groepsimmuniteit?
De uitslagen van het onderzoek van bloedbank Sanquin naar groepsimmuniteit op Urk zijn bekend: 38 procent van de bloeddonoren op Urk heeft antistoffen tegen het coronavirus. ,,Het is opvallend hoog en veel meer dan het landelijke gemiddelde, maar het is niet voldoende voor groepsimmuniteit”, zegt onderzoeker Hans Zaaijer. -
1
KAART | Lichte daling coronabesmettingen in Oost-Nederland: minste besmettingen op Urk
Het aantal coronabesmettingen is sinds gisteren weer gedaald in Oost-Nederland. Vandaag zijn er 3184 nieuwe besmettingen geregistreerd door de GGD’s in de drie Veiligheidsregio’s IJsselland, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland. Een daling van 65 positieve testen ten opzichte van gisteren. Wel stierven twee mensen aan de gevolgen van het virus. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?
-
Eerste herdenking ooit in Giethoorn en aandacht voor de oorlog in Oekraïne: dit was 4 mei in Oost-Nederland
De eerste officiële dodenherdenking ooit in Giethoorn. Een 97-jarige Britse airgunner die als laatst overgeblevene voor de 42ste keer aanwezig was bij de herdenking in Dronten. Een speciale herdenking voor de joodse gemeenschap in Zutphen. En op verschillende plekken in de regio werd stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. Dit was dodenherdenking in Oost-Nederland. -
Het is topdrukte bij de bakker, zelfs na de lockdowns: ‘Een beetje extra luxe’
Voor veel ondernemers waren de lockdowns zwarte bladzijden in hun bedrijfsleven. Terwijl de horeca, kledingzaken en cultuursector moesten zwoegen om hun zaak overeind te houden, kregen speciaalzaken juist alleen maar meer klandizie. Het aantal klanten zakt bij de meeste zaken inmiddels weer wat in, maar bij de bakker is het nog steeds drukker dan ooit. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerjos zoet