Kaart: nieuwe coronabesmettingen per gemeente in deze regio
VideoNa weken van een dalende trend loopt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland weer op, zo blijkt uit de nieuwste RIVM-rapportage. Er werden bijna 1000 nieuwe gevallen geconstateerd in een week. In Steenwijkerland woedt een brandhaardje, maar Overijssel, Gelderland en Flevoland scoren ten opzichte van de rest van het land wél goed.
In Zuid-Holland is het coronavirus momenteel het actiefst. In die provincie werden 628 nieuwe besmettingen geconstateerd in de periode tussen 7 juli en 21 juli. Dat is 16,9 per 100.000 inwoners. In dat kader vallen de aantallen in Gelderland (69 besmettingen), Overijssel (46 besmettingen) en Flevoland (4 besmettingen) in het niet.
Waarom sommige regio's bijzonder goed óf bijzonder slecht scoren, valt lastig te zeggen volgens Misja Boonzaayer, woordvoerder van de GGD IJsselland. ,,In algemene zin speelt bevolkingsdichtheid een rol. Maar ook wellicht omdat mensen zich op de ene plek sneller met milde klachten laten testen dan ergens anders.”
De enige gemeente in de regio die met kop en schouders boven de rest uitsteekt is Steenwijkerland. Met 18 nieuwe meldingen in twee weken ligt het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners op 40,8. Er zijn slechts vier gemeenten in Nederland die beroerder scoren. De eigenaar van het restaurant Ribhouse Big Texas sloot in de gemeente Steenwijkerland vorige week noodgedwongen de deuren toen bleek dat het coronavirus bij zijn werkzame vrouw en een medewerker was vastgesteld.
Gelinkt aan elkaar
Een brandhaard op deze schaal is voor de GGD IJsselland te overzien. ,,Het aantal van 18 besmettingen levert voor de GGD geen problemen op”, vertelt Boonzaayer. ,,Het bron- en contactonderzoekteam heeft de besmette personen, de nauwe contacten en de overige contacten in beeld. De besmettingen lijken direct of indirect aan elkaar gelinkt te zijn. In dit geval zijn we opgeschaald om deze taak goed uit te kunnen voeren.”
Het kunnen uitvoeren van bron-contact-onderzoek om nieuwe besmettingen te voorkomen, is volgens de GGD IJsselland niet lastiger geworden nu de vakantieperiode is aangebroken. ,,We merken dat veel mensen vrij nemen, maar niet weggaan. Dit speelt dus geen rol.”
Isolatie en quarantaine
Iemand die positief getest is op corona gaat in isolatie. Degene mag weer uit isolatie als hij of zij 24 uur geen klachten meer heeft gehad die passen bij corona én het minimaal zeven dagen geleden is dat hij of zij ziek werd. Als degene uit isolatie is, gelden weer de algemene adviezen die voor iedereen gelden.
Nauwe contacten van een bewezen coronapatiënt gaan in quarantaine. Die blijven in quarantaine tot en met veertien dagen na het laatste contact met de coronapatiënt. De GGD houdt contact met mensen die in isolatie en in quarantaine zitten.
Op de website van het RIVM is nog meer informatie hierover te vinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM23
Topman ForFarmers vreest import goedkoop voedsel uit buitenland: ‘Maar elke crisis biedt nieuwe kansen’
Als de veestapel halveert, hebben boeren veel minder veevoer nodig. En als de samenleving doorschakelt naar vleesloos, is het zelfs helemaal afgelopen. Hoe bereidt veevoederfabrikant ForFarmers uit Lochem - 2500 medewerkers - zich voor op de toekomst? ,,Elke crisis biedt nieuwe kansen”, zegt topman Pieter Wolleswinkel. -
Nieuws gemist? Motorrijder omgekomen in Vaassen • Andy van der Meijde niet meer in gokreclame
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
update8
Keolis moet boete betalen van bijna 6 ton voor elektrische ‘blunderbussen’
Busvervoerder Keolis krijgt een boete van 595.000 euro omdat elektrische bussen nog steeds gebreken vertonen. Dat maakten de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland vanmorgen bekend. -
PREMIUM3
Slopende steenmarter in je huis of je auto? Dit zijn jullie tips om de marter te weren
Een slopende steenmarter vernielde verscheidene keren de bekabeling van de auto van Floor en Tim uit Apeldoorn. En niet alleen in hun auto: in de buurt waren meer klachten. De steenmarter komt op steeds meer plekken voor. Daarom hierbij jullie eigen tips om leed te voorkomen. -
PREMIUMLezers helpen lezers
Letty was dringend op zoek naar een paarse opblaaskrokodil en dit is waarom
In onze rubriek ‘Lezers helpen lezers’ staan vaak mooie, leuke en gekke oproepen. Maar wat gebeurt er daarna? Komt die koninklijke verzameling krantenknipsels van Bas bij het oud-papier terecht? Raakt mevrouw Boerhof 700 blikjes kwijt aan de straatstenen? En: vindt Letty de paarse opblaaskrokodil waar ze zo hard naar op zoek was?
-
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?