KAART | Weer minder coronabesmettingen in Oost-Nederland: Zwartewaterland blijft zorgelijk
Het aantal dagelijkse coronabesmettingen in de drie veiligheidsregio's in Oost-Nederland neemt af. De afgelopen 24 uur zijn er wederom minder besmettingen bijgekomen dan in de 24 uur daarvoor. Ook landelijk is een daling in de cijfers waar te nemen. Negatieve uitschieter blijft de gemeente Zwartewaterland, met 61,7 positieve tests per 100.000 inwoners.
Delen per e-mail
In het hele land constateerde het RIVM in de afgelopen 24 uur 3.924 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 619 minder dan in de 24 uur daarvoor. In de drie veiligheidsregio's in Oost-Nederland daalde het aantal besmettingen naar in totaal 341. Dat waren er in de 24 uur daarvoor nog 374.
Daling
De grootste daling was waar te nemen in Veiligheidsregio IJsselland, waar in de 24 uur daarvoor juist nog een stijging van het aantal besmettingen werd geconstateerd. In de Veiligheidsregio IJsselland zijn er 94 nieuwe positieve tests bijgekomen, dat zijn er 55 minder dan in de 24 uur daarvoor. De gemeenten Zwartewaterland en Raalte springen er hier uit met respectievelijk 61,7 en 37,1 positieve tests per 100.000 inwoners.
In de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zijn er juist veel nieuwe besmettingen bijgekomen, 168 in totaal. Dat zijn er 29 meer dan in de 24 uur daarvoor. Uitschieter in deze regio is de gemeente Epe, met 48,2 positieve tests per 100.000 inwoners.
In de Veiligheidsregio Flevoland zijn 79 nieuwe besmettingen gemeld, 3 minder dan in de 24 uur daarvoor. Het hoogste aantal besmettingen in Flevoland ligt de afgelopen 24 uur in de gemeente Noordoostpolder, met 23,3 positieve tests per 100.000 inwoners.
Donkerrood
Zwartewaterland is al dagenlang de koploper van Oost-Nederland als het gaat over het positieve aantal besmettingen per 100.000 inwoners en kleurt daardoor steeds donkerrood op de coronakaart. Wel is het aantal positieve tests de afgelopen 24 uur minder hoog dan in de 24 uur daarvoor. Toen ging het om 97 besmettingen, nu 61,7. Een flinke daling.
Vijf gemeenten kleuren de afgelopen 24 uur grijs op de coronakaart, een goed teken. Dat zijn er twee meer dan de 24 uur daarvoor. Het gaat om Urk, Zeewolde, Hattem, Deventer en Berkelland. In al deze gemeenten ligt aantal lager dan 7. In Hattem kwamen er zelfs helemaal geen nieuwe besmettingen bij.
Ziekenhuis
Na vijf achtereenvolgende dagen van dalingen, is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen weer toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1905, dat zijn er 54 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen liggen er 558 op de intensive care, 13 meer vergeleken met een dag eerder.
Bij het RIVM werden er landelijk 26 overleden coronapatiënten gemeld. De 24 uur daarvoor waren dat er nog 30. Voor een maandag is dat vrij normaal. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als coronapatiënten in het weekeinde sterven, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven aan de GGD’en en het RIVM, waarna de sterfgevallen terugkomen in de cijfers van dinsdag. Dan ligt het aantal sterfgevallen het hoogst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVraag bij het nieuws
Politie stopt ermee, maar hoe succesvol was Amber Alert in Oost-Nederland?
Directeur Frank Hoen van Amber Alert is woedend omdat de politie in juli stopt met het gebruik van de alerts. Het waarschuwingssysteem dat wordt ingezet bij de vermissing van een kind dat in levensgevaar dreigt, gaat verder via Burgernet. Hoeveel alerts zijn afgelopen jaren uitgegaan en welke kinderen in Oost-Nederland zijn dankzij zo’n melding teruggevonden? -
PREMIUMVideo
Als student incasseer je veel voor fysieke lessen, een docent met een krultang in je haar bijvoorbeeld
Docenten van Saxion Hogescholen missen de studenten zo erg dat ze vandaag de kapsels van hun leerlingen al vlechtend, föhnend en met de krultang in een Deventer kapsalon een metamorfase gaven. Ondertussen gaven ze les. ,,Kappers mogen wel open, dus op die manier kunnen we coronaproof lesgeven’’, zegt organisator Fransje Immink over de ludieke actie. ,,Maar het gaat er vooral om dat mensen zich weer eens gezien voelen.’’ -
PREMIUM
André Kuipers: ‘Ruimtevaart is geen sciencefiction en iets van ver weg, maar overal om ons heen’
Als 12-jarig jongetje kreeg André Kuipers (62) sciencefictionboekjes van zijn oma. En daarna koerste hij in een rechte streep naar de ruimtevaart. Hij was de eerste Nederlander die twee keer de ruimte inging en die iedereen die het maar horen wilde – terug op aarde gaf hij honderden theatershows – vertelde hoe hij genoot van ‘het zweven’. -
Walibi zoekt ‘achtbaantester’: ‘Het is een bijzondere timing zo vlak voor 1 april’
Een fulltime contract voor het testen van... achtbanen! Walibi Holland zet een heel opvallende vacature online waarop inmiddels 350 sollicitanten hebben gereageerd. Het park beweert bij hoog en bij laag dat het geen 1 aprilgrap betreft. -
PREMIUMvideo
De ‘verbeterstraat’ moet bussen Keolis van problemen verlossen: ‘Kijk, dit was de ergste ellendeling’
Dat ze zomaar stilvallen, is voorbij. Keolis heeft de ergste problemen met de 246 elektrische bussen wel onder de knie. De rest tackelt het vervoersbedrijf nu in een speciale verbeterstraat in Zwolle. ,,Het schiet al op. Ruim de helft is klaar.”
-
PREMIUM
Jongeren lijden zwaarder onder coronacrisis dan een jaar geleden: ‘We zitten elkaar thuis in de weg’
Jongeren hebben steeds meer te lijden onder de voortslepende coronacrisis. Middelbare scholieren in Gelderland geven hun leven momenteel het rapportcijfer 6,6 waar dat in mei 2020 nog een 7,3 was. Overijsselse jongeren zijn online contacten helemaal beu. -
PEILING | Hoe veilig voel jij je op straat na de avondklok? Vul hier onze korte vragenlijst in
De avondklok zorgt ervoor dat het na tien uur 's avonds erg rustig is op straat. Maar mensen die nog wel over straat moeten, bijvoorbeeld voor hun werk, moeten nu door uitgestorven straten fietsen. Wat doet dat met het veiligheidsgevoel van mensen? -
PREMIUM
Noodlijdende toerismebranche trekt aan de bel in Den Haag: ‘Waarom geen eigen staatssecretaris?’
Om de zwaar getroffen toerisme- en recreatiebranche overeind te houden, is een nationaal hersteloffensief nodig waarmee honderden miljoenen euro’s gemoeid zijn. Dat stellen vijftien grote toerisme- en marketingorganisaties zoals VVV Nederland, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, MarketingOost en hun partners in de grote steden. In een brief aan informateur Tjeenk Willink pleiten ze voor een aparte staatssecretaris voor toerisme.