Volledig scherm
Een snelheidscontrole. © ANP

Kijk hier waar er in Oost-Nederland het vaakst wordt geflitst

De politie is fors meer mobiel gaan flitsen. Afgelopen zomer zijn 550.000 hardrijders beboet bij mobiele controles, 49 procent meer dan in de zomer van 2016. Hotspots zijn onder meer de A13, N50 en A35.

Tussen mei en september van dit jaar kregen bijna 550.000 bestuurders een bekeuring na een mobiele controle. In dezelfde periode in 2016 bleef dit aantal nog steken op 370.000, blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij de politie. De boetes variëren van enkele tientjes tot maximaal 400 euro.

Storing

Egbert-Jan van Hasselt, verantwoordelijk voor verkeersveiligheid bij de Nationale Politie: ,,De afgelopen twee jaar kampten we met aanloopproblemen en een storing in de software, nu flitsen we weer op volle kracht.’’ Met 300.000 boetes in september en oktober zet die stijging zich door.

Flitsmeister

Analyse van de meldingen over mobiele flitsers die de ruim een miljoen gebruikers van automobilisten-app Flitsmeister hebben gedaan, leert dat weggebruikers vooral op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag moeten opletten. In Oost-Nederland is de N50 de flitshotspot en wordt er ook veel geflitst op A35/N35 en A28.

Sluipmoordenaar

Bij vaste flitspalen en trajectcontroles is het overtredingspercentage volgens Van Hasselt vaak rond de 1 procent, omdat veel automobilisten die locaties kennen. ,,Bij mobiele controles ligt het overtredingspercentage rond de 5,3 procent.’’

Volgens de politieman onderschatten veel automobilisten het gevaar van snelheidsovertredingen. ,,Alcohol en afleiding spreken meer tot de verbeelding, maar snelheid is een sluipmoordenaar.’’  

  1. Teruglezen: Storm veroorzaakt voor miljoenen aan schade, nasleep vrijdag voelbaar
    Liveblog

    Teruglezen: Storm veroorzaakt voor miljoenen aan schade, nasleep vrijdag voelbaar

    De zware storm die over het land raast heeft in Olst, Vuren en Enschede aan drie mensen het leven gekost. Vanochtend begon de storm bij de kust van ons land, met een windkracht 11 gemeten bij Hoek van Holland en IJmuiden. Vrachtwagens waaiden om, veerdiensten werden stilgelegd en talloze snelwegen werden afgesloten. De NS legde al het treinverkeer in Nederland stil en ook het vliegverkeer werd tijdelijk geschrapt. Lees hier ons liveblog terug.