Volledig scherm
Nederland moet voorbereid zijn op slecht weer zaterdagmiddag. © ANP

KNMI kondigt nu al code geel af voor hagel en onweer op zaterdagmiddag

Wie er dit weekend op uittrekt moet voor zaterdagmiddag rekening houden met flinke onweersbuien, die met hagel en windstoten gepaard gaan. Het KNMI heeft voor dat dagdeel nu al code geel afgekondigd, waarschijnlijk mede als waarschuwing voor organisatoren van evenementen en markten.

Volgens het KNMI kan er sprake zijn van hagelbuien en windstoten van 60-70 km/uur. Weeronline schrijft bij de verwachtingen: Morgenmiddag trekken de buien oostwaarts en kunnen vooral landinwaarts stevig uitpakken. Bij de buien is kans op onweer, hagel en windstoten. Ook is veel regenwater in korte tijd mogelijk. Morgenavond komen landinwaarts aanvankelijk nog onweersbuien voor, maar in de loop van de avond trekken de buien naar Duitsland weg. Maar de dagen daarna wordt het weer lekker warm.

‘Oerol van de Veluwe’ afgelast

Naar aanleiding van de voorspellingen heeft de organisatie van Theater op ‘t Zand bij Kootwijkerzand besloten het evenement morgen niet door te laten gaan. De beslissing werd genomen op advies van de gemeente Barneveld, in combinatie met de informatie die het KNMI verschafte. Theater op ‘t Zand zou haar negentiende editie beleven. Onder meer de gemeente Apeldoorn verleent subsidie aan wat wel het ‘Oerol van de Veluwe’ wordt genoemd.

Volledig scherm
Code geel in een groot deel van Nederland op zaterdagmiddag. © KNMI
  1. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug  bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
    PREMIUM
    video & update

    Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

    Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.