Volledig scherm
Scholieren aan het werk. (foto ter illustratie) © anp

Krimp aantal leerlingen dwingt scholen tot samenwerking

Middelbare scholen staan de komende jaren voor een grote uitdaging: het aantal leerlingen gaat rap omlaag. Landelijk loopt het aantal leerlingen dat naar het voortgezet onderwijs gaat, tot 2030 terug met bijna 12 procent: in totaal liefst 113.000 leerlingen minder. 

De Achterhoek zit met een krimp van 30 procent ruim boven dat landelijke gemiddelde. Maar hier sorteren scholen al jarenlang voor op de toekomstverwachting. Ze zochten al eerder samenwerking in de gevormde Achterhoek VO met twaalf scholen, waaronder scholen in Zutphen en Vorden. Dat is ook nodig omdat anders opleidingen dreigen te verdwijnen of scholen zelfs failliet kunnen gaan.

Ook de middelbare scholen in de regio’s IJssel-Vecht, Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zutphen) en Flevoland wacht met ruim twintig procent een bovengemiddelde daling van het aantal leerlingen. Ook in deze regio’s proberen scholen via samenwerking het onderwijsniveau op peil te houden. Positieve uitzondering is de regio Noord-West Veluwe waar de afname van het aantal leerlingen tot 2030 beperkt blijft tot 8 procent en daarmee dus onder het landelijk gemiddelde.

Minister Arie Slob heeft de Tweede Kamer dinsdagmiddag in een brief gewezen op de krimp op middelbare scholen. Hij roept scholen op waar mogelijk de samenwerking aan te gaan om te zorgen voor een goed en dekkend onderwijsaanbod in de regio. Volgens de minister is samenwerking de enige optie om de komende jaren goed en divers onderwijs te blijven bieden.