Volledig scherm
Bij mooi weer is het gauw druk bij strand Nulde. De komende tijd eerst is het verstandig om eerst te kijken of het wel veilig is. © Bram van de Biezen

Laat je goed informeren voor je in natuurwater zwemt, ‘poep-bacterie’ steekt de kop weer op

Wanneer de E. colibacterie wordt aangetroffen krijgt dat zwemwater al snel de melding dat het een risico voor gezondheid is. Zoals nu het geval is bij Strand Nulde (negatief zwemadvies) en een deel van de Agnietenplas in Zwolle (risico). Maar wat is de E. coli-bacterie eigenlijk en wat kun je er zelf aan doen?

E. coli is een bacterie die bij mensen en dieren in de darmen voorkomt. Een deel van de vele soorten van deze bacterie kan ziekteverwekkend zijn. Zwemwater kan daardoor worden besmet. E. coli staat ook bekend als de poepbacterie. Door gebrekkige hygiëne kunnen bacteriën van menselijke herkomst in het water terechtkomen. Bijvoorbeeld doordat baby’s of kleine kinderen hun behoefte doen in het water. Net als honden die in het water poepen. Als je deze bacteriën binnenkrijgt kun je ziek worden.

De bacterie gedijt bij water dat warmer wordt, waardoor het in de zomermaanden vaker de kop opsteekt.

Niet iedereen hoeft overigens ziek te worden van de bacterie, al wordt pas na enkele dagen duidelijk of je bent besmet. Klachten die vaak voorkomen zijn misselijkheid, diarree en buikkrampen. Ook de blindedarm kan gaan ontsteken en klachten opleveren. Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met weinig weerstand zijn gevoelig voor deze bacterie.

Volledig scherm
De E. colibacterie. © Getty Images/iStockphoto

Meldingen

Het advies van deskundigen is om bij zwemwateren goed in de gaten te houden of er waarschuwingsborden staan. Dat kan ook al voordat je van huis vertrekt. Alle borden en hun betekenissen staan op zwemwater.nl, waar ook de laatste meldingen en waarschuwingen te vinden.

Volledig scherm
Bij strand Nulde geldt een negatief zwemadvies. © Zwemwater.nl

Tijdens het badseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) worden de zwemwateren regelmatig gecontroleerd op de waterkwaliteit. Dat gebeurt op de plekken waar de meeste zwemmers worden verwacht.

  1. Konijnenparadijs bij Willemsoord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’
    PREMIUM
    video

    Konijnenpa­ra­dijs bij Willems­oord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’

    Met het instorten van de schuur stort ook de wereld van Anniek Overwijk in. De eigenaresse van Stichting Opvang Konijnenparadijs, net buiten Willemsoord op de grens van Friesland en Overijssel, vreest het ergste voor de bijna zeventig konijnen in de schuur. ,,Het was janken, janken en nog eens janken’’, zegt ze, als de brandweer bezig is loshangende dakdelen te verwijderen. Enkele uren later kan Anniek opgelucht ademhalen.