Voorbeeld van een stukje natuur dat te koop is.
Volledig scherm
Voorbeeld van een stukje natuur dat te koop is. © Provincie Gelderland

Lekker bomen kappen in je eigen natuurgebied

Staatsbosbeheer en de Provincie Gelderland hebben samen zo'n 600 hectare natuurgrond beschikbaar gesteld voor particulieren. Burgers kunnen eigenaar worden van hun eigen stuk natuur, maar moeten wel al het beheer overnemen.

Je eigen camping beginnen of een leuk landhuis op de natuurgrond bouwen is er niet bij. De grond zit planologisch geheel dichtgetimmerd. Natuurgrond blijft natuurgrond. Een bos kopen, dat leegkappen en vervolgens er een schraal grasland van maken mag ook niet. Maar wat is dan de lol van eigenaar zijn van de grond?  ,,Dat moeten we nog gaan merken natuurlijk,” zegt Imke Boerma van Staatsbosbeheer. ,,Wij krijgen zo vaak verzoeken van particulieren of ze niet een stuk grond mogen beheren dat we denken dat er een markt voor is.”

Het initiatief van de plannen komt bij Staatsbosbeheer vandaan. Zij willen graag aaneengesloten natuurgrond, maar delen van die grond is nu in bezit van de Provincie. ,,De Provincie kan die grond niet maar zo aan ons geven, vandaar dat het nu via openbare inschrijving te koop wordt aangeboden. Omdat wij natuurlijk geen onuitputtelijke geldstroom hebben, bieden wij ook grond van ons aan, die buiten onze aaneengesloten gebieden ligt. Met de opbrengst van die grond kunnen wij onze aankopen bekostigen.”

Het is wel een feest om naar te kijken, het kaartje waar je kan klikken op je potentiële stuk natuurgrond. De prijzen en de grootte van de gebieden verschilt enorm. Ze heb je een stuk grond van 6 ha in Lochem voor 103.171 euro, een stuk van 14 ha in Heerde voor 10.687,50 euro en een lapje van 7 ha in Gorssel gaat weg voor 89.971 euro. Maar er zijn ook veel kleinere percelen.  Het kan zomaar zijn dat niet alle percelen verkocht worden, dan blijven de Provincie en Staatsbosbeheer het beheer gewoon doen. ,,Maar mensen vinden het leuk om in hun vrije tijd de handen uit de mouwen te steken, en dat kan nu. Vaak is de lokale betrokkenheid bij een stuk natuurgebied heel groot, doordat mensen er vlak naast wonen bijvoorbeeld. Voor ons is het vaak veel lastiger en duurder om beheer te doen dan voor de mensen die er wonen.”

,,Mensen worden wel echt eigenaar van de grond, met een koopcontract en de verplichtingen, dus je kunt niet zeggen dat je het een weekje doet en het dan laat verloederen. Er zitten allerlei bepalingen aan vast.” De gebieden moeten net als nu open blijven voor publiek. Maar het moet een zalig gevoel zijn om door je eigen bos te lopen, over je eigen hei, knotwilgen knotten, boswachtertje spelen als nevenactiviteit in de weekenden. Percelen zijn te zien op www.grondruilgelderland.nl.