Volledig scherm
PREMIUM
Maarten Dallinga. © Gerard Burgers

Maarten Dallinga maakte succesvolle podcast over zelfmoord: ‘Praten over een doodswens is wezenlijk’

Freelancejournalist Maarten Dallinga maakte voor Omroep Gelderland de podcastserie ‘Verstrikt’, over suïcide. De reacties zijn overweldigend.

Het zijn bijzondere weken voor journalist Maarten Dallinga. Hij ontvangt dagelijks vijf tot tien uitvoerige persoonlijke reacties op zijn podcastserie Verstrikt, over somberheid en zelfdoding. Luisteraars voelen zich kennelijk gesteund en erkend door de gesprekken die Dallinga heeft gevoerd met mensen die geworsteld hebben met het leven, hun naasten en ook met nabestaanden van degenen die het niet vol hebben gehouden.

De recensies op de serie zijn uitzonderlijk goed (‘Verstrikt is misschien de beste Nederlandstalige podcast van 2019, maar zeker de belangrijkste’) en er wordt veel over geschreven.

Dat moet voldoening geven, dat zoveel mensen zich aangesproken voelen?
Maarten Dallinga: ,,Dat doet het zeker. Luisteraars laten me weten dat ze zelf ook geworsteld hebben met het leven en dat ze zich gesteund voelen en hoop putten uit de verhalen van anderen. Het belangrijkste vind ik dat het praten over zelfdoding uit de taboesfeer komt. Het geeft kennelijk moed als je hoort dat anderen op het laatste moment toch hebben kunnen wegzwemmen uit die fuik die naar zelfdoding leidt. Daar staat natuurlijk tegenover dat het niet iedereen lukt. Vorig jaar zijn in Gelderland 245 mensen overgegaan tot zelfdoding en ruim 1800 landelijk. Gelukkig hoor ik ook dat nabestaanden troost putten uit de serie. Ze zijn in hun omgeving vaak de enigen met deze ervaring en vinden steun in de verhalen van mensen die het ook hebben meegemaakt. Al gaat de pijn nooit weg.”

  1. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug  bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
    PREMIUM
    video & update

    Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

    Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.