Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Meer dan honderd boetes en veertien ingenomen rijbewijzen bij grote controles in Gelderland en Overijssel

De politie  heeft afgelopen weekend tientallen bekeuringen uitgeschreven bij controles in Gelderland en Overijssel. Het merendeel van de boetes ging naar snelheidsduivels en bestuurders die onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur stapten

De politie hield in totaal drieduizend blaastesten. Vijftien personen vielen door de mand en één bestuurder had dusdanig veel gedronken dat hij gelijk zijn rijbewijs kon inleveren. Twaalf bestuurders reden veel te hard en moesten ook afstand doen van het document.   

Daarnaast werden 146 bekeuringen uitgeschreven voor tal van verkeersovertredingen. Zo werden onder meer 74 bestuurders bekeurd voor snelheidsovertredingen, negen prenten voor het rijden zonder rijbewijs, twee boetes voor het rijden zonder verzekering en er ging nog een bon naar een bestuurder die reed met een ongeldig verklaard rijbewijs. Verder werden ook nog bestuurders bekeurd voor het vasthouden van een telefoon, kleven, rijden door rood licht, negeren doorgetrokken streep en het niet dragen van een helm of gordel. De politi einde  inde ook nog 2500 euro van bestuurders die openstaande boetes hadden.

Drugs

Bij tien automobilisten werd een bloedproef afgenomen, omdat de politie vermoedde dat zij onder invloed van drugs reden. Één bestuurder maakte het wel erg bont. De automobilist werd na een achtervolging betrapt op het rijden onder invloed van alcohol en drie soorten drugs. De man weigerde kort daarvoor een volgteken. Het rijbewijs van de bestuurder werd in beslag genomen. De bloedproeven werden opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut. De uitslagen worden over enkele weken bekend. Naar aanleiding van de resultaten zal justitie over de zaken beslissen. Zes bestuurders werden bij het CBR aangemeld voor een cursus of voor een geschiktheidsonderzoek naar de rijvaardigheid.