Miljoenen voor scholen in krimpregio’s Oost-Nederland: in Zutphen en op de Veluwe cashen ze flink
Middelbare scholen in krimpregio’s krijgen tonnen wanneer ze samenwerken om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden. In het verspreidingsgebied van de Stentor wordt ruim 2,5 miljoen euro uitgekeerd.
Met het extra geld wil minister Slob van Onderwijs voortgezet onderwijs in de benen houden in regio’s waar sprake is van dalende leerlingenaantallen. Scholen konden plannen indienen hoe ze de komende vijf jaar in hun omgeving willen inspelen op deze tendens.
Veluwse scholen
In deze regio zijn vijf plannen goedgekeurd. In Berkelland, Haaksbergen en Lochem gaat er 352.800 euro naar een samenwerkingsplan van het Assink Lyceum en het Staring College. Op de Veluwe krijgen RSG Noordoost Veluwe (Epe) en Christelijk College De Noordgouw (Heerde) samen 694.964 euro. Beide scholen onderzoeken momenteel of ze kunnen samensmelten.
In Meppel en Westerveld ontvangen de volgende scholen in totaal 527.025 euro: Stad & Esch Lyceum, Stad & Esch Beroepencollege, Stad & Esch Diever, Stad & Esch gespecialiseerd vo, Stad & Esch Praktijkschool, VMBO Groen, Terra VMBO-Groen, Greijdanus College, CSG Dingstede, Drenthe College, Stg. Promes, Stg. Kindpunt, Stg. Tref Onderwijs en Stg. Talent Westerveld.
Hoogste bedrag
Terwijl Slob 682.700 euro overmaakt naar RSG Tromp Meesters, Praktijkschool Tromp Meesters, CSG Eekeringe in Steenwijkerland. Het hoogste bedrag gaat echter richting Zutphen. Waar het Isendoorn College, Vrije School Zutphen, Baudartius College, het Stedelijk Zutphen, Eligant Lyceum en Kompaan College 690.340 mogen verdelen.
Scholen die omvallen
In het voortgezet onderwijs neemt het aantal leerlingen de komende jaren op veel plaatsen af met 10 tot 30 procent. Minister Slob: „Het is dan ook noodzakelijk dat schoolbesturen en hun scholen niet concurreren om de leerling maar samenwerken om de krimp op te vangen. Zo voorkomen we dat middelbare scholen in krimpgebieden zomaar omvallen en de kwaliteit van onderwijs wordt aangetast. Alle leerlingen verdienen goed onderwijs op een redelijke afstand van huis, waar je ook woont.”
Hij geeft bij elkaar ruim 22 miljoen euro uit. Er zijn landelijk 38 aanvragen toegekend. Elf aanvragen voor subsidie zijn daarnaast afgewezen. De schoolbesturen die wel geld krijgen, werken hun plannen in samenspraak met hun medezeggenschapsraden verder uit. Slob vindt dat schoolbesturen daarbij ook moeten samenwerken met besturen in aangrenzende regio’s en met bijvoorbeeld gemeenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMET VIDEO
Het sneeuwt in het oosten: auto met tandemasser glijdt van de weg
Voor de tweede keer deze winter, ligt er een witte deken over delen van Oost-Nederand. Een mooi tafereel maar niet zonder risico. Een auto met tandemasser belandde vanmiddag net niet in de sloot door de ontstane gladheid. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMKAMPS DOET RECHT
De Apeldoornse rook geen onraad en ook geen hennep in huis
Ronald Kamps schrijft dagelijks over een rechtszaak uit de regio. Niet alleen over de opgelegde straf, ook over het verhaal erachter. De zaak van vandaag: hennep telen. -
Liveblog
SV Urk knokt zich naar zege op emotionele middag, DVS blameert zich en HHC en Staphorst pakken drie punten
Op een emotioneel zeer beladen middag heeft SV Urk voor de zoveelste keer dit jaar laten zien dat het mentaal uitstekend in elkaar zit. De ploeg van Gert-Jan Karsten, die van de week zijn zoon verloor, knokte zich op de valreep naar een belangrijke zege op Hoek. Ook HHC Hardenberg en Staphorst trokken de drie fijne punten over de streep, terwijl DVS’33 teleurstellend voor de dag kwam en twee punten liet liggen tegen de hekkensluiter. Dat en nog veel meer kwam er vanmiddag voorbij in het liveblog.
-
PREMIUM
Transitie naar minder vlees gaat ‘veel te langzaam’, waarschuwt Wageningen Universiteit
De stap naar minder vlees eten gaat veel te langzaam. Als we doorgaan zoals we doen, kunnen we de groeiende wereldbevolking niet voeden. ,,We moeten toe naar meer plantaardige eiwitten”, zegt Stacy Pyett van Wageningen University & Research. En de tijd begint te dringen. De overheid zegt wel dat die daar actie op onderneemt. Maar daar blijft het nog te veel bij. -
-
-
PREMIUM1
Chocolatiers maken opmars in Oost-Nederland: ‘Was met één bestelling drie dagen bezig’
Chocolatiers draaien overuren. Zoete verwennerijen gaan erin als koek rond de feestdagen. En trouwens niet alleen dan. De branche groeit, in Oost-Nederland zelfs extra. ,,Het gaat goed. U hoort mij niet klagen.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer