Minder doden dan verwacht: cijfers Gelderland en Overijssel weer normaal, Flevoland (nog) niet
Voor het eerst in tijden gingen er in een week tijd minder mensen dood dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had verwacht. Volgens het CBS stierven er in week 8 zo’n 3.200 mensen: 200 minder dan verwacht. Gelderland en Overijssel zitten inmiddels op een normaal sterfteniveau.
Delen per e-mail
Daarmee is een voorlopig einde gekomen aan een lange periode van oversterfte. Bij oversterfte gaan er in een week tijd meer mensen dood dan het CBS op basis van historie en rekenmodellen had verwacht (zie kader onder de grafieken voor uitleg).
In Nederland was sprake van oversterfte sinds week 39 van 2020, toen de tweede coronagolf over ons heen kwam.
Week 8
In week 6 van dit jaar leek het er al op dat die oversterfte afnam, maar week 7 liet weer een stagnatie van die daling zien. In week 8 zette de daling toch weer verder door.
Het RIVM telde vorige week wel 205 mensen die overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat waren er in de week daarvoor echter nog 301. Ook dat sterftecijfer neemt dus af.
Flevoland, Gelderland & Overijssel
Gelderland en Overijssel laten een soortgelijk verloop van cijfers zien als het landelijke gemiddelde. In beide provincies zet de daling van de sterftecijfers na een korte stagnatie verder door. Flevoland daarentegen, laat een stijging zien.
Het CBS rekent niet per provincie uit wat de oversterftecijfers zijn, maar uit de grafieken blijkt dat de sterftecijfers in week 8 van 2021 in Gelderland en Overijssel eenzelfde soort verloop kennen als in week 8 van 2019 en 2020, toen er nog geen sprake was van grote oversterfte door corona.
Cijfers
In Gelderland stierven 391 mensen in week 8 van 2021 (in 2020 waren dat er 382, in 2019 stierven er 423 mensen). Een week eerder bedroeg het aantal overledenen in Gelderland 399.
Ook in Overijssel stierven er in week 8 minder mensen dan in week 7: 208 om 230. In week 8 van 2020 stierven er in deze provincie 194 mensen, in dezelfde week van 2019 waren dat er 183.
Alleen Flevoland liet een stijging zien van het aantal doden: in week 7 waren dat er 55, in week 8 waren dat er 62. In week 8 van 2020 en 2019 waren dat er respectievelijk 39 en 51.
Zie hieronder hoeveel mensen er in jouw provincie wekelijks stierven volgens het CBS, in de periode van week 1 in 2019 tot en met week 8 in 2021:
Hoe rekent het CBS oversterfte uit?
Het CBS spreekt van oversterfte als er meer mensen overlijden dan zij had verwacht in een bepaalde periode. Het verwachte aantal overledenen wanneer er geen corona-epidemie was geweest, is geschat op basis van sterftecijfers in de afgelopen vijf jaar. Deze gemiddelde sterfte per week levert een benadering op van de verwachte wekelijkse sterfte. Met behulp van de prognose van de bevolkingsontwikkeling wordt de verwachte sterfte per week herschaald om rekening te houden met bevolkingsgroei, vergrijzing en oplopende levensverwachting. Marges rond de verwachte sterfte zijn geschat op basis van de waargenomen spreiding in de sterfte per week in de afgelopen vijf jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zeinab (36) nam omstreden ‘spijtpil’ om haar abortus af te breken: ‘God wilde dat de baby bij ons bleef’
De kritiek op stichting Schreeuw om Leven die demonstreert en vrouwen benadert rond abortusklinieken is groot. De ophef zwelt aan nu blijkt dat de actievoerders omstreden anti-abortuspillen aanbieden, geholpen door een arts uit Urk. Maar voor Zeinab Heidarabadi en Mansour Ghasemi uit Millingen aan de Rijn was de pil ‘een geschenk uit de hemel’. -
Coronavirus
TERUGLEZEN | 6014 avondklokboetes uitgedeeld, Duitsland voert tempo vaccinaties op
De politie heeft afgelopen week 6014 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Fors minder dan de week ervoor, toen de politie 6966 boetes uitschreef. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend zestig illegale feesten, minder dan de tachtig feesten van vorig weekend en de 96 in het weekend daarvoor. Duitsland zet het inentingsprogramma in een hogere versnelling nu het vaccin van AstraZeneca is goedgekeurd voor mensen boven de 65 jaar. Vandaag werd daartoe in Berlijn een zesde vaccinatielocatie in gebruik genomen. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier. -
Amerikaanse president Biden struikelt meerdere keren op vliegtuigtrap
De dag zit er bijna weer op! Sluit ’m af met onze mooiste, grappigste of meest bijzondere video van vandaag. Deze moet je écht nog even zien! -
Vanaf april ook vaccinatiecentra in Deventer, Dalfsen en Kampen
Vanaf 12 april gaat GGD IJsselland ook vanuit Deventer, Dalfsen en Kampen vaccineren. De nieuwe locaties zijn bijna klaar voor gebruik. In Dalfsen en Kampen werkt de GGD nog hard aan de opbouw en inrichting van de ruimtes, de nodige ICT en belettering. Dit is naar verwachting eind maart gereed. Daarna is het wachten op de levering van voldoende vaccins. -
video
Video van de Dag | Unieke beelden: Zeehond speelt met hond in Zeeland
De dag zit er bijna weer op! Sluit ’m af met onze mooiste, grappigste of meest bijzondere video van vandaag. Deze moet je écht nog even zien!
-
PREMIUM
Baasjes in Kampen, Lelystad en Zutphen betalen nog steeds een hoop! (Zo zit dat in jouw gemeente met hondenbelasting)
Steeds meer gemeenten schaffen hondenbelasting af, waaronder Ermelo. Baasjes uit Kampen, Lelystad en Zutphen betalen echter nog steeds een hoop. En hondenbezitters in Deventer en Steenwijkerland kregen te maken met een behoorlijke verhoging. -
Einde kalvermesterij is volgens ministerieel onderzoek nabij, belangenorganisaties zijn verontwaardigd
Een onderzoek naar de kalvermesterij, in opdracht van minister Carola Schouten, roept de vraag op of deze sector in Nederland nog een toekomst heeft. Volgens de NOS, die een concept van het rapport in handen heeft, schetsen de onderzoekers scenario’s waarin de kalversector kleiner wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Boerenbelangenorganisatie reageren verbolgen. -
PREMIUM
Aantal daklozen Deventer stijgt met liefst 50 procent, Zwolle volgt landelijke trend van afname
Geheel tegen de landelijke trend in is afgelopen jaar het aantal daklozen in Deventer met liefst 50 procent gestegen: van 42 naar 63. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de gemeente. Zwolle (146 daklozen) laat daarentegen wel een daling zien van 36 procent, waar Apeldoorn met 139 op korte afstand volgt.