Minder doden dan verwacht: cijfers Gelderland en Overijssel weer normaal, Flevoland (nog) niet
Voor het eerst in tijden gingen er in een week tijd minder mensen dood dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had verwacht. Volgens het CBS stierven er in week 8 zo’n 3.200 mensen: 200 minder dan verwacht. Gelderland en Overijssel zitten inmiddels op een normaal sterfteniveau.
Daarmee is een voorlopig einde gekomen aan een lange periode van oversterfte. Bij oversterfte gaan er in een week tijd meer mensen dood dan het CBS op basis van historie en rekenmodellen had verwacht (zie kader onder de grafieken voor uitleg).
In Nederland was sprake van oversterfte sinds week 39 van 2020, toen de tweede coronagolf over ons heen kwam.
Week 8
In week 6 van dit jaar leek het er al op dat die oversterfte afnam, maar week 7 liet weer een stagnatie van die daling zien. In week 8 zette de daling toch weer verder door.
Het RIVM telde vorige week wel 205 mensen die overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat waren er in de week daarvoor echter nog 301. Ook dat sterftecijfer neemt dus af.
Flevoland, Gelderland & Overijssel
Gelderland en Overijssel laten een soortgelijk verloop van cijfers zien als het landelijke gemiddelde. In beide provincies zet de daling van de sterftecijfers na een korte stagnatie verder door. Flevoland daarentegen, laat een stijging zien.
Het CBS rekent niet per provincie uit wat de oversterftecijfers zijn, maar uit de grafieken blijkt dat de sterftecijfers in week 8 van 2021 in Gelderland en Overijssel eenzelfde soort verloop kennen als in week 8 van 2019 en 2020, toen er nog geen sprake was van grote oversterfte door corona.
Cijfers
In Gelderland stierven 391 mensen in week 8 van 2021 (in 2020 waren dat er 382, in 2019 stierven er 423 mensen). Een week eerder bedroeg het aantal overledenen in Gelderland 399.
Ook in Overijssel stierven er in week 8 minder mensen dan in week 7: 208 om 230. In week 8 van 2020 stierven er in deze provincie 194 mensen, in dezelfde week van 2019 waren dat er 183.
Alleen Flevoland liet een stijging zien van het aantal doden: in week 7 waren dat er 55, in week 8 waren dat er 62. In week 8 van 2020 en 2019 waren dat er respectievelijk 39 en 51.
Zie hieronder hoeveel mensen er in jouw provincie wekelijks stierven volgens het CBS, in de periode van week 1 in 2019 tot en met week 8 in 2021:
Hoe rekent het CBS oversterfte uit?
Het CBS spreekt van oversterfte als er meer mensen overlijden dan zij had verwacht in een bepaalde periode. Het verwachte aantal overledenen wanneer er geen corona-epidemie was geweest, is geschat op basis van sterftecijfers in de afgelopen vijf jaar. Deze gemiddelde sterfte per week levert een benadering op van de verwachte wekelijkse sterfte. Met behulp van de prognose van de bevolkingsontwikkeling wordt de verwachte sterfte per week herschaald om rekening te houden met bevolkingsgroei, vergrijzing en oplopende levensverwachting. Marges rond de verwachte sterfte zijn geschat op basis van de waargenomen spreiding in de sterfte per week in de afgelopen vijf jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVRAAG BIJ HET NIEUWS8
Mag je naar Oranje kijken tijdens het autorijden?
Het was een opvallend bericht afgelopen dinsdag. De politie zou extra alert zijn op mensen die de wedstrijd van het Nederlands elftal aan het bekijken waren tijdens het rijden. Kennelijk gebeurt dat. Maar ben je ook strafbaar als je dat doet? -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Liveblog
Kamper derby eindigt onbeslist, SV Urk verslaat Sportlust met ruime cijfers en tik voor DVS
Na een uitstekende entree in de Derde divisie zakte SV Urk ver weg op de ranglijst. Maar in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop toonde de ploeg van Gert-Jan Karsten beterschap. Ook HHC Hardenberg heeft een uitstekende hervatting achter de rug. Dat geldt niet voor DVS’33. De club uit Ermelo verloor op eigen veld van Sparta Nijkerk. Het toetje tussen KHC en Go Ahead Kampen leverde geen winnaar op. -
PREMIUM
In december arriveert definitief deze nieuwe busvervoerder in de regio: 'Wat goed is, blijft’
Busvervoerder EBS neemt 11 december het stuur in de regio IJssel-Vecht over van Keolis. Alles gaat mee. Inclusief 234 van de 256 elektrische bussen en alle 600 chauffeurs. Is EBS er klaar voor? Wat verandert er voor de reizigers? Directeur Wilko Mol belooft ‘heel wat verbeteringen’, maar zegt ook: ,,We gaan niet veranderen om het veranderen. Wat goed is, blijft.” -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?
-
PREMIUM
Zwolle en Apeldoorn in top 10 gemeenten met grootste personeelstekorten bij de energietransitie
Er is een schreeuwend tekort aan personeel in beroepen die de energietransitie in ons land voor elkaar moeten krijgen. Zwolle en Apeldoorn staan in de top 10 van grote steden waar meer dan de helft van de vacatures voor vakmensen niet kan worden ingevuld. Dat blijkt uit cijfers van ABN Amro. -
-
-
Coronavirus
TERUGLEZEN | 6014 avondklokboetes uitgedeeld, Duitsland voert tempo vaccinaties op
De politie heeft afgelopen week 6014 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Fors minder dan de week ervoor, toen de politie 6966 boetes uitschreef. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend zestig illegale feesten, minder dan de tachtig feesten van vorig weekend en de 96 in het weekend daarvoor. Duitsland zet het inentingsprogramma in een hogere versnelling nu het vaccin van AstraZeneca is goedgekeurd voor mensen boven de 65 jaar. Vandaag werd daartoe in Berlijn een zesde vaccinatielocatie in gebruik genomen. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.