Volledig scherm
columniste phaedra © Vakfoto Van Der Beek

‘Niks mis mee, dat 600.000 kinderen geen tandarts zien’

columnPhaedra Werkhoven schrijft iedere zaterdag een column over wat haar bezighoudt.

Het was op de radio dat ik toenmalig PvdA minister van onderwijs Jet Bussemaker vroeg hoe deze generatie studenten dan zou gaan profiteren van het betere hoger onderwijs, gefinancierd door het afpakken van hun basisbeurs. Er kwam een ontwijkend antwoord, want het antwoord was er natuurlijk niet. Geen enkele student zou beter worden van het invoeren van het leenstelsel. En dat het gewonnen geld weer zou worden geherinvesteerd, dat was de grootste fabel ever. Ik zei dat het voor ouders niet meer te betalen viel, om hun kinderen schuldenvrij de studie door te krijgen, dat het de druk op studenten alleen maar zou doen toenemen, maar zoals altijd met politici die iets besloten hebben: je kunt tegen ze aan schoppen, maar beweging is er niet meer in te krijgen.

Toen ik afgelopen week wakker werd met het nasale geluid van PvdA voorman Lodewijk Asscher die het had over het afschaffen van het leenstelsel, dacht ik even dat ik droomde. In een half slaap hoorde ik hem iets zeggen over de druk op deze generatie studenten, over de hoge schulden, over dat hij zelfs vond dat de huidige groep studenten dan gecompenseerd zou moeten worden. Nu was ik goed wakker. Appjes van mijn oudste zoon kwamen binnen die dat laatste niet geloofde. ‘lekker dan’, was zijn commentaar. Hij heeft inmiddels een stevige schuld opgebouwd, waar ik niet teveel aan moet denken.

Destijds riepen mensen al: niks mis mee, als studenten schulden opbouwen. Nee joh, niks mis mee. Er is ook niks mis met het eigen risico van 400 euro bij onze ziektenkostenverzekering, ook als je het niet kunt betalen. Er is niks mis met lange wachtrijen in de psychische zorg, terwijl je weet dat je vrouw zich de volgende dag wel aan een hoge boom wil verhangen. Er is niks mis met voedselbanken, met 600.000 kinderen die geen tandarts zien, of met bejaarden die uren moeten wachten op de thuiszorg. En dat die thuiszorg dan van alles niet in haar ‘takenpakket’ heeft staan.

Er is allemaal niks mis mee. Laat iedereen het lekker zelf uitzoeken. Maar wat was het leven fijn toen het begrip verzorgingsstaat nog inhoud had, toen de overheid mantelzorgde voor burgers. Met Aschers’ woorden werd het weer even warm rond mijn hart. Hij noemde het zelf voortschrijdend inzicht. Duiders hadden het over ‘een 180 graden draai’. Mij kan het niet schelen hoe het heet. Als studenten hun basisbeurs maar weer terugkrijgen.

 1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.
 2. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
  PREMIUM
  video & update

  Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

  Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.