Volledig scherm
Deze foto werd vanmorgen gemaakt: Bijzondere wolken boven Apeldoorn (lezersfoto) © Amber Fernandes

Opgepast, het weer slaat vanmiddag om: fikse buien, hagelstenen en zware windstoten in Oost-Nederland

Het warme en droge weer komt in de loop van de dag in oostelijk Nederland tot een  abrupt einde. Halverwege de middag verwacht weerman Wilfred Janssen van Weerplaza  de start van enkele natte uren. De meteoroloog denkt dat  globaal tussen 14 en 17 uur er in het oosten zware regen- en onweersbuien zullen vallen. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land.

De buien zullen gepaard gaan met onweer, lokaal veel regen in korte tijd, zware windstoten en weerman Janssen wijst ook op de mogelijkheid dat er hagelstenen zullen voorkomen. ,,Daar ziet het wel naar uit. Het kan gaan om hagelstenen van 1 tot 3 centimeter’’, zegt Wilfred Janssen. 

Verdreven

Aanvankelijk lopen de temperaturen in ons land nog flink op. Lokaal kan het tussen de 22 en mogelijk 30 graden worden. De warme lucht wordt echter verdreven. De buien zijn afkomstig van een front boven Frankrijk. Vanochtend komen de buien al via het zuidwesten - Zeeland vooral- het land binnen. 

Rond 11.00 uur trokken de eerste buien al over onze regio. En dat leverde in ieder geval prachtige foto's op. 

Avondspits

Volgens de weerman van Weerplaza zal de avondspits in deze regio geen grote hinder meer ervaren van de buien en windstoten omdat ze dan al  of weggetrokken zijn richting het noord-oosten van het land of zeker in hevigheid zijn afgenomen. Maar  eventuele barbecueplannen voor vanavond kunnen dus beter nog even uitgesteld worden. Ook vannacht kunnen er nog enkele buiten vallen, al zullen die minder heftig zijn als die  van vanmiddag. Na de forse buienreeks zal de temperatuur de komende dagen ook beduidend zakken:  naar verwachting wordt het niet veel warmer dan een graadje of twintig.

  1. Konijnenparadijs bij Willemsoord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’
    PREMIUM
    video

    Konijnenpa­ra­dijs bij Willems­oord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’

    Met het instorten van de schuur stort ook de wereld van Anniek Overwijk in. De eigenaresse van Stichting Opvang Konijnenparadijs, net buiten Willemsoord op de grens van Friesland en Overijssel, vreest het ergste voor de bijna zeventig konijnen in de schuur. ,,Het was janken, janken en nog eens janken’’, zegt ze, als de brandweer bezig is loshangende dakdelen te verwijderen. Enkele uren later kan Anniek opgelucht ademhalen.