Volledig scherm
Deze foto werd vanmorgen gemaakt: Bijzondere wolken boven Apeldoorn (lezersfoto) © Amber Fernandes

Opgepast, het weer slaat vanmiddag om: fikse buien, hagelstenen en zware windstoten in Oost-Nederland

Het warme en droge weer komt in de loop van de dag in oostelijk Nederland tot een  abrupt einde. Halverwege de middag verwacht weerman Wilfred Janssen van Weerplaza  de start van enkele natte uren. De meteoroloog denkt dat  globaal tussen 14 en 17 uur er in het oosten zware regen- en onweersbuien zullen vallen. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land.

De buien zullen gepaard gaan met onweer, lokaal veel regen in korte tijd, zware windstoten en weerman Janssen wijst ook op de mogelijkheid dat er hagelstenen zullen voorkomen. ,,Daar ziet het wel naar uit. Het kan gaan om hagelstenen van 1 tot 3 centimeter’’, zegt Wilfred Janssen. 

Verdreven

Aanvankelijk lopen de temperaturen in ons land nog flink op. Lokaal kan het tussen de 22 en mogelijk 30 graden worden. De warme lucht wordt echter verdreven. De buien zijn afkomstig van een front boven Frankrijk. Vanochtend komen de buien al via het zuidwesten - Zeeland vooral- het land binnen. 

Rond 11.00 uur trokken de eerste buien al over onze regio. En dat leverde in ieder geval prachtige foto's op. 

Avondspits

Volgens de weerman van Weerplaza zal de avondspits in deze regio geen grote hinder meer ervaren van de buien en windstoten omdat ze dan al  of weggetrokken zijn richting het noord-oosten van het land of zeker in hevigheid zijn afgenomen. Maar  eventuele barbecueplannen voor vanavond kunnen dus beter nog even uitgesteld worden. Ook vannacht kunnen er nog enkele buiten vallen, al zullen die minder heftig zijn als die  van vanmiddag. Na de forse buienreeks zal de temperatuur de komende dagen ook beduidend zakken:  naar verwachting wordt het niet veel warmer dan een graadje of twintig.

  1. Gezelligheid en een goed salaris, dan komen vakantiewerkers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen
    PREMIUM

    Gezellig­heid en een goed salaris, dan komen vakantie­wer­kers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen

    Hoe krijg je 2000 jongeren zo ver dat ze in hun zomervakantie voor je willen werken? Bij Van Dijk Educatie in Kampen hebben ze het antwoord gevonden: zorgen dat ze het gezellig hebben en leuk kunnen verdienen. Zo krijgt het bedrijf in de zes weken durende zomerpiek alle plekken gevuld, terwijl volgens analyses van onder meer uitzendorganisatie Randstad Groep de krapte op de arbeidsmarkt ‘een historisch hoogtepunt’ heeft bereikt.