Volledig scherm
2007-10-08 00:00:00 HAARLEM - De Haarlese supermarkt Dekamarkt op de Gedempte Oudegracht in Haarlem is op zondag open. ANP PHOTO KOEN SUYK © ANP XTRA

Oproep Detailhandel Nederland: Doe winkels zondag voor kerst open

Winkeliers moeten op de zondag voor kerst - 24 december - open kunnen gaan, ook als er in hun dorp of stad geen officiële koopzondag is. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland schrijft dat in een brandbrief aan alle Nederlandse gemeenten.

Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag. De klant wil verse spullen in kunnen slaan voor de twee feestdagen én enorme drukte op de zaterdag vermijden, stelt Detailhandel Nederland. Veel ondernemers willen daarom ook op zondag 24 december open, desnoods een paar uurtjes.

,,Wij krijgen heel veel reacties van winkeliers. Juist tijdens de feestdagen moeten zij hun geld verdienen. Dat zijn piekdagen. Als je de dag voor kerst noodgedwongen dicht blijft, verlies je omzet. Bijvoorbeeld aan onlinewinkels die niet sluiten", zegt Dolf Kloosterziel van Detailhandel Nederland.

In een brief aan alle gemeenten in ons land, komende week, roept de brancheorganisatie daarom op winkeliers de kans te bieden om open te gaan. ,,Hou niet strak vast aan de koopzondagen, maar geef ondernemers de ruimte. En geef iedereen een eerlijke kans om geld te verdienen, niet alleen de onlinezaken." Volgens de brancheclub is het niet meer van deze tijd om drie dagen achtereen dicht te zijn.

Taboe

Koopzondagen zijn met name in grotere steden normaal. In veel streng-christelijke gemeenten is dat een taboe, met een beroep op de bijbel: zes dagen werken, de zevende is de rustdag en gewijd aan de Schepper. Ondernemers op de Veluwe laten weten dat 'de klant' steeds vaker vraagt om ook op zondag boodschappen te kunnen doen.