Volledig scherm
Een familielid legt haar hand op de schouder van een demente oudere. © ANP

Overijsselse gemeenten willen dementerenden vaker naar buiten

Acht Overijsselse gemeenten laten onderzoeken hoe ze de openbare ruimte toegankelijker kunnen maken voor dementerenden. Dit moet ervoor zorgen dat mensen met Alzheimer vaker naar buiten gaan.

Anita Erkelens is vanuit K&E Advies één van de begeleiders van dit project waar Zwolle, Olst-Wijhe, Hardenberg, Steenwijkerland, Staphorst, Deventer, Hof van Twente en Twenterand aan meedoen. Studenten van de hogescholen Saxion en Windesheim voeren het onderzoek uit, onder meer door op pad te gaan met dementerenden. 

Gras

In maart 2019 moet het afgerond zijn, maar nu al - na een eerste ronde langs alle gemeenten en diverse zorgpartijen - kunnen er enkele verbeterpunten benoemd worden. ,,Neem een stoep. Als er veel gras tussen de tegels zit, zien mensen met dementie dat soms als een grasveld", weet Erkelens. Oftewel, laat het groenonderhoud niet te veel versloffen als gemeente. 

,,Ook bankjes staan vaak niet op plekken waar deze doelgroep ze graag zou willen. Zet ze aan looproutes naar bijvoorbeeld de bakker of supermarkt in plaats van ergens in de natuur. Dat helpt om mensen met dementie zo lang mogelijk zelf hun boodschappen te laten doen." 

Verwarrend gaybrapad

Een ander obstakel vormen de kruispunten waar lichten tegelijk op groen springen voor fietsers en wandelaars in alle richtingen, zoals in Deventer en Zwolle. ,,Erg onoverzichtelijk." Om nog maar te zwijgen van het kleurrijke 'gaybrapad' bij het Zwolse station. ,,Heel verwarrend, het wordt niet herkend als zebrapad." Een stoep met verschillende kleuren, is eveneens niet aan te raden. Donkere tegels worden door dementerenden vaak gezien als gaten in het voetpad.

Lichtend voorbeeld vindt Erkelens de manier waarop Den Haag een nieuwbouwwijk voor vooral ouderen ingericht heeft. ,,Op bepaalde plekken zijn beelden van de vroegere wijk neergezet als herkenningspunt voor mensen met dementie."

Het belang van het onderzoek staat volgens haar buiten kijf. ,,Want buiten zijn draagt bij aan het vertragingsproces van dementie."

Technologie

Een klus van K&E Advies in de Gelderse gemeente Rheden leidde tot het huidige onderzoek, dat in november gestart is. Daar bekeek het bureau hoe technologie ingezet kan worden om dementerenden zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. ,,Vaak kregen we de opmerking dat er in huis van alles kan, maar dat ze juist graag naar buiten willen. Over de problemen die ze daarbij ervaren, was echter niets te vinden."

Het bureau van Erkelens en Lieftink Advies, de andere begeleider van dit project, schreven alle Overijsselse gemeenten aan, waarvan er acht reageerden. ,,Ze willen de uitkomsten graag meenemen in hun beleid voor de openbare ruimte." De eerste tussenresultaten van het onderzoek worden donderdag 7 september gepresenteerd tijdens een stadswandeling in Zwolle.

Meer informatie: www.dor-overijssel.nl.

  1. Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart
    PREMIUM
    kaart

    Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart

    Hoe welkom ben je als homo in de kerk? Dat kun je voor 426 geloofsgemeenschappen in Nederland al checken op de website Wijdekerk.nl. Mede-oprichter en voorzitter van deze stichting is Miranda Terpstra-van de Kerk uit Warnsveld. Zij was genomineerd voor de Jos Brink Innovatieprijs die gisteren door minister Van Engelshoven (Emancipatie) werd uitgereikt. ,,Ik hoop dat kerken hun excuses gaan aanbieden.’’