Volledig scherm
Verwijderen van asbest. © Frank Uijlenbroek

Provincie Overijssel zwaar teleurgesteld over sneuvelen verbod asbestdaken

De provincie Overijssel noemt het ‘een enorme teleurstelling’ dat een verbod op asbestdaken van de baan is. De Eerste Kamer verwierp dinsdagmiddag het wetsvoorstel om asbestdaken per 2028 te verbieden.

Volgens de provincie wordt door dit besluit de kans om te zorgen voor een veiligere en gezondere leefomgeving niet benut. ‘Hierdoor blijven de gezondheidsrisico’s als gevolg van verwerende asbestdaken langer aanwezig in de samenleving’, aldus de provincie in een eerste reactie.

‘Niet voor niets geweest’

Overijssel zet zich al jaren in om asbestdaken te laten verwijderen. Onder meer via het Plan van aanpak Asbestdaken 2016-2019. In totaal was er in de provincie in 2017 bijna 10 miljoen vierkante meter asbestdak. Ondanks dat een verbod niet meer aan de orde is, zijn de inspanningen om asbestdaken te verwijderen niet voor niets geweest, stelt de provincie. 

‘Risico blijft’

‘Elke vierkante meter asbestdak die is verwijderd kan geen nieuwe ziektegevallen veroorzaken. Daarnaast blijven de economische risico’s van asbestdaken wel aanwezig, omdat verzekeraars steeds minder geneigd zijn asbestdaken te verzekeren. De premies gaan omhoog, en de risico’s zijn vaker voor de eigenaar. Het blijft ook om die reden belangrijk om je asbestdak te vervangen.’

De provincie gaat nu bekijken wat het besluit van de Eerste Kamer betekent voor de Overijsselse aanpak van asbestdaken, die nog loopt tot het einde van het jaar. Gedeputeerde Annemieke Traag wil met staatssecretaris Stientje van Veldhoven in gesprek over de gevolgen.

Poll

Verbod op asbestdaken gaat toch niet door

 • Vervelend voor de mensen die al kosten hebben gemaakt met sanering (19%)
 • Terecht, het gevaar van deze daken wordt zwaar overschat (55%)
 • Verbod of niet, we moeten zo snel mogelijk van het asbest af (26%)
4103 stemmen
 1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.
 2. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
  PREMIUM
  video & update

  Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

  Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.