Volledig scherm
Verwijderen van asbest. © Frank Uijlenbroek

Provincie Overijssel zwaar teleurgesteld over sneuvelen verbod asbestdaken

De provincie Overijssel noemt het ‘een enorme teleurstelling’ dat een verbod op asbestdaken van de baan is. De Eerste Kamer verwierp dinsdagmiddag het wetsvoorstel om asbestdaken per 2028 te verbieden.

Volgens de provincie wordt door dit besluit de kans om te zorgen voor een veiligere en gezondere leefomgeving niet benut. ‘Hierdoor blijven de gezondheidsrisico’s als gevolg van verwerende asbestdaken langer aanwezig in de samenleving’, aldus de provincie in een eerste reactie.

‘Niet voor niets geweest’

Overijssel zet zich al jaren in om asbestdaken te laten verwijderen. Onder meer via het Plan van aanpak Asbestdaken 2016-2019. In totaal was er in de provincie in 2017 bijna 10 miljoen vierkante meter asbestdak. Ondanks dat een verbod niet meer aan de orde is, zijn de inspanningen om asbestdaken te verwijderen niet voor niets geweest, stelt de provincie. 

‘Risico blijft’

‘Elke vierkante meter asbestdak die is verwijderd kan geen nieuwe ziektegevallen veroorzaken. Daarnaast blijven de economische risico’s van asbestdaken wel aanwezig, omdat verzekeraars steeds minder geneigd zijn asbestdaken te verzekeren. De premies gaan omhoog, en de risico’s zijn vaker voor de eigenaar. Het blijft ook om die reden belangrijk om je asbestdak te vervangen.’

De provincie gaat nu bekijken wat het besluit van de Eerste Kamer betekent voor de Overijsselse aanpak van asbestdaken, die nog loopt tot het einde van het jaar. Gedeputeerde Annemieke Traag wil met staatssecretaris Stientje van Veldhoven in gesprek over de gevolgen.

Poll

Verbod op asbestdaken gaat toch niet door

  • Vervelend voor de mensen die al kosten hebben gemaakt met sanering (19%)
  • Terecht, het gevaar van deze daken wordt zwaar overschat (55%)
  • Verbod of niet, we moeten zo snel mogelijk van het asbest af (26%)
4103 stemmen