Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Provincies willen openbaar vervoer gezamenlijk aanbesteden

De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland willen in de toekomst het openbaar vervoer  gezamenlijk gaan aanbesteden. Ze willen drie grote concessies, in plaats van de zeven die er nu zijn.  

Het is voor de eerste keer dat provincies gezamenlijk de vervoersconcessies gaan aanbesteden. De tijd is er rijp voor, omdat de meeste van de huidige concessies  in 2020 aflopen. Nu al sorteren de provincies voor op een nieuwe aanbesteding, omdat er zowel politiek als ambtelijk nog heel wat moet gebeuren.

Uiteindelijk moet de reiziger er beter van worden, zo is het uitgangspunt. Zo snel mogelijk, maar ook veilig en betaalbaar. De drie provincies voegen daar de woorden efficiënt en duurzaam aan toe. Vaste lijnen waar veel gebruik van wordt gemaakt wil men versterken, maar daarnaast ook ruimte bieden aan allerlei andere initiatieven. Te denken val aan buurtbussen, belbussen, kleinere bussen of zelfs deelfietsen en -auto's. De vraag uit de markt is wat dat betreft leidend.

Als eerste wordt in 2020 het busvervoer in Midden-Overijssel, regio IJsselmond en de Veluwe in één keer aanbesteed. De provincies denken dat vervoerders ook een beter vervoersplan kunnen maken als de concessies groter zijn. Voorlopig gaat het alleen om busvervoer.  Overigens is het op dit moment nog niet helemaal zeker of alle drie de provincies mee doen. Overijssel en Gelderland hebben al een besluit hiertoe genomen, maar Flevoland is nog niet zo ver.