Rechter velt binnen één dag oordeel over Molukse eis: herdenking in theater Orpheus in Apeldoorn

videoVlaggen, muziek en getrommel bij de rechtbank in Zutphen. Onder massale belangstelling diende vanochtend de rechtszaak van de Molukse regering in ballingschap tegen theater Orpheus in Apeldoorn. De uitspraak volgt morgen.

De Molukse regering in ballingschap - de RMS (Republiek Maluku Selatan) - wil de 69ste viering van het uitroepen van de republiek op 25 april vieren in het Apeldoorns theater Orpheus. Het theater meent dat ze de veiligheid niet kunnen garanderen. De RMS denkt daar anders over en hoopt via de rechter haar gelijk te halen. Er waren twee zittingszalen vrijgemaakt om iedereen van een plek te kunnen voorzien. 

Het kort geding trok zo'n 100 mensen die met Molukse vlaggen wapperden, met spandoeken zwaaiden en muziek maakten. 

RMS en Orpheus zijn bepaald geen onbekenden van elkaar. De afgelopen tien jaar vierde de regering in ballingschap in het theater de ‘verjaardag’ van haar republiek. Die RMS-dag gaat jaarlijks gepaard met de komst van vele honderden motoren die in colonne naar Apeldoorn rijden. De twee partijen hebben tot vorig jaar een contract dat toen afliep . De directie van Orpheus wil dat contract niet verlengen, tot ergernis van de RMS-organisatie.  

Vertrouwen

Tijdens de zitting hebben beide partijen hun standpunten nogmaals naar voren gebracht. Het theater Orpheus heeft nog steeds weinig vertrouwen in de veiligheidssituatie, vanwege het tijdgebrek en afwezigheid van personeel die dag. RMS had zich gewoon aan de afspraak moeten houden dat dit in februari al rond had moeten zijn. RMS president Watillete ziet daarin geen enkel probleem, zij hebben een bedrijf gevonden dat de beveiliging kan doen conform de voorwaarden van het theater. De rechter wil zwart op wit een verklaring van die beveiliger en doet dan morgen uitspraak.

Lees hieronder het liveblog terug van de rechtszaak vanochtend:

Volledig scherm
Molukkers voor de rechtbank in Zutphen © Arjan Gotink
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
 1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
  PREMIUM

  Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

  Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.
 2. Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriendschap voor het leven
  PREMIUM

  Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriend­schap voor het leven

  ,,Daar zitten we dan weer’’, zegt Marijn als hij in de stoel ploft naast zijn grote vriend Cor. ,,Ga zitten, dan kunnen we lekker pitten”, reageert Cor adrem. Marijn Heijstek komt al ruim een jaar om de twee weken langs. Hij is met zijn elf jaar de jongste vrijwilliger van WVO Zorg. Cor is dementerend en woont in zorgcentrum Scheldehof. Hij leerde Marijn kennen toen hij met zijn klas kerstkaarten uitdeelde.
 3. Elya probeert al half jaar aangifte te doen van verkrachting op azc Dronten: ‘Ik ben al heel lang bang en gestrest geweest’
  PREMIUM

  Elya probeert al half jaar aangifte te doen van verkrach­ting op azc Dronten: ‘Ik ben al heel lang bang en gestrest geweest’

  Gedrogeerd en verkracht, door twee man tegelijk. Het overkwam in mei van dit jaar Elya, naar eigen zeggen, in bungalow 47 van het asielzoekerscentrum in Dronten. De uit de Golfregio gevluchte homoseksueel probeert daar inmiddels al een half jaar lang aangifte van te doen, vooralsnog vergeefs. LGBT Asylum Support, dat zich inzet voor homoseksuele asielzoekers: ,,Dit is heel kwalijk.’’