Dataverslaggever Dominique Voss checkt de uitspraak van Rutte.
Volledig scherm
PREMIUM
Dataverslaggever Dominique Voss checkt de uitspraak van Rutte. © ANP / Carlo ter Ellen

Rutte waarschuwt: ‘In de horeca gaat het te vaak mis’, maar de cijfers zeggen wat anders

DOMINIQUE DOET NAVRAAGDataverslaggever Dominique Voss zoekt de feiten achter beweringen en getallen. Deze week: demissionair minister-president Mark Rutte zegt dat het op te veel plekken in de horeca niet goed gaat, maar klopt dat wel?

10 reacties

 • Robbert Scholten

  2 maanden geleden
  Als je met zoveel mensen op de aarde leeft en vaak boven op elkaar is het geen wonder dat virussen een normaal verschijnsel zijn en dat zal ook zo blijven,een goed hygiëne en als het kan afstand is het enige dat je kan doen,aan de andere kant is het nog niet zolang geleden dat er massa,s mensen overleden aan tbc en tot 1800 aan de pest dus zo bijzonder is het allemaal niet
 • Melle van der Meulen

  2 maanden geleden
  O. Veenstra: cijfers CBS en RIVM Griep 2017-2018 9400 doden in 3 maanden tijd = 3100 doden per maand. Covid 19 sedert januari 2020-heden: 19 maanden 17800 doden Omgerekend: 800 per maand. En niks: mondkapjes, 1,5 Meter en ‚ingeent is niet-doorgeven‘, want dat blijkt niet zo te zijn. Niet ingezet op verhoging weerstand door niet-roken, geen overgewicht, geen medicijnen bij verschijnselen. Wie houdt nu wie totaal voor de gek?
 • E Goedhart

  2 maanden geleden
  O. Veenstra; Goede vraag en terechte opmerking. Maar ook Melle heeft rake opmerkingen. Corona is geen fictie, de overvolle ziekenhuizen WAREN het bewijs. Maar het sterftecijfer ligt daadwerkelijk lager dan bij de vorige griepepidemie. Rutte is een draaikont, en niet meer geloofwaardig. Maar het is een mondiaal gebeuren. Door geen open kaart te spelen worden complottheorieën in de hand gewerkt. Is dat vanwege een gebrek aan feiten? Of speelt er meer?
 • O. Veenstra

  2 maanden geleden
  Als iedereen vindt dat Rutte en cs. liegen, hoe komt het dan dat andere landen ons op code rood zetten. Toch niet omdat we allemaal zweetvoeten hebben? Als de hele wereld last van de coronapandemie heeft, waarom zijn er hier dan nog steeds van die wappies die alles ontkennen en zeggen dat Rutte en alle wetenschappers liegen? Er is toch een groot probleem in de wereld en niet alleen in Nederland.
 • Melle van der Meulen

  2 maanden geleden
  Klein, maar niet onbelangrijk detail: wie heeft er baat bij doorlopend angst zaaien? Om de macht te behouden en te versterken? Elke variant van een virus is zwakker dan zijn voorgangers. Elke vakbekwame viroloog Kan je dat vertellen uit de historie van virussen met eenzelfde structuur. Wel besmettelijker, maar minder ernstig. Bovendien zijn de PCR testen vlgs Drosten (uitvinder) bij geen symptomen totaal ongeschikt (Drosten 2014) en geven ongelofelijk veel vals-positieve meldingen. Maar ja, feit
 1. Gerwin (25) sluit zijn kroeg in Gramsbergen na wéér een waarschuwing : ‘Ik ga geen politieagent spelen’
  PREMIUM

  Gerwin (25) sluit zijn kroeg in Gramsber­gen na wéér een waarschu­wing : ‘Ik ga geen politie­agent spelen’

  The Alley is Gramsbergen heeft voorlopig haar eigen deuren gesloten, nadat het café de afgelopen weken is berispt door de gemeente Hardenberg. Gasten zouden er niet genoeg afstand houden, hoewel café-eigenaar Gerwin Nijmeijer daarvan geen bewijs heeft gezien. Hoe dan ook, hij neemt het zekere voor het onzekere. ,,Ik ga geen politieagent spelen in mijn eigen zaak.”