Volledig scherm
Het Edith Steingebouw van Saxion © Emiel Muijderman

Saxion-gebouw Enschede per direct dicht vanwege onveilige vloeren, Deventer en Apeldoorn veilig

Saxion Hogeschool heeft in Enschede de locatie op de hoek van de Tromplaan met onmiddellijke ingang gesloten. Oorzaak is de aanwezigheid van mogelijk instabiele betonvloeren.

Het voormalige museum werd enige jaren geleden deels gesloopt om plaats te maken voor de pedagogische academie Edith Stein van Saxion. Bij die verbouwing zijn vloeren aangebracht, die van dezelfde betonconstructie zijn als die van de afgelopen voorjaar ingestorte parkeergarage bij het vliegveld Eindhoven. 

De twee betonlagen van de zogenoemde breedplaatvloer hechtten niet goed aan elkaar. De vloer begaf het onder invloed van de zomerhitte. Er vielen in Eindhoven geen slachtoffers (de garage was nog in aanbouw en in het weekend was op de bouwplaats niemand aanwezig), maar de constructiefout komt vaker voor. Naar men in de bouwwereld denkt in honderden gebouwen als scholen, kantoren en ziekenhuizen die gebouwd zijn na 1999. In 2000 gingen bouwbedrijven voor het eerst breedplaatvloeren met twee betonlagen gebruiken.

Risico's uitsluiten

Een eerste analyse geeft volgens Saxion geen aanleiding tot grote ongerustheid. ,,Om elk risico uit te sluiten is besloten het gebouw voorlopig niet te gebruiken", aldus de Hogeschool.

De andere gebouwdelen van Edith Stein en andere gebouwen van Saxion in Enschede, Deventer en Apeldoorn zijn veilig. In een later stadium worden de definitieve berekeningswaarden voor de constructie door het ministerie bepaald en worden constructieve oplossingen voorgesteld.

Saxion beschikt over ruim 125.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Het gebouwdeel Hofstede Crull omvat 2.500 vierkante meter. De Pabo verhuist tijdelijk naar een aangrenzend gebouw. Het gaat om in totaal 10 leslokalen Een aantal medewerkers krijgt een alternatieve werkplek aangeboden in één van de overige Saxion gebouwen.

Studenten en medewerkers van de Pabo zijn inmiddels op de hoogte gesteld en kunnen maandag naar een informatiebijeenkomst waar ook deskundigen aanwezig zijn.

Volledig scherm
Het betreffende gebouw © saxion
  1. Dit moet je allemaal missen als je weggaat in je vakantie
    video

    Dit moet je allemaal missen als je weggaat in je vakantie

    Wordt het een croissantje met uitzicht op de Middellandse Zee of een ijsje bij het Heerder strand? Midden-Nederland is de zesweekse oase ingestapt die zomervakantie heet. Dat betekent dat de komende tijd de wereld even verandert: geen files meer, niet meer staan in de trein, sneller aan de beurt in de supermarkt. Wie weggaat uit ons land moet dat missen, net als het begin van de Eredivisie op 10 augustus en alle festivals en evenementen die hier onder staan.