Scholieren en studenten verdringen zich bij de bus van Keolis-voorloper Syntus op het station in Zwolle in de pre-coronatijd.
Volledig scherm
PREMIUM
Scholieren en studenten verdringen zich bij de bus van Keolis-voorloper Syntus op het station in Zwolle in de pre-coronatijd. © Frans Paalman

Scholen en Keolis gaan vervoer regelen voor leerlingen die écht op het OV zijn aangewezen

Om het openbaar vervoer in tijden van corona niet te belasten, moeten scholieren nu het voortgezet onderwijs weer opstart lopend of met de fiets naar school. Dat was de boodschap van premier Rutte. Maar hoe zit dat nu met leerlingen die verder weg wonen en op het OV zijn aangewezen? Voor deze groep maken scholen samen met regiovervoerders als Keolis een plan van aanpak.

Voor leerlingen die ver weg wonen, wordt door de scholen speciaal vervoer geregeld, zei premier Rutte tijdens de persconferentie van dinsdagavond. Werkt het zo eenvoudig?

Nee, niet helemaal. ,,Het is niet zo dat wij een touringcar gaan inhuren die onze leerlingen aan huis ophaalt’’, zegt directeur Frans Ebskamp van de Stichting Vrije School Noord en Oost Nederland uit Zutphen. Voor zijn school is het OV-verbod een enorme uitdaging, omdat die een regiofunctie heeft. ,,Van onze leerlingen komt 60 procent van buiten Zutphen. Bijvoorbeeld uit Zwolle, Deventer of Enschede. Die komen dagelijks met de trein naar Zutphen. Daar moeten we een oplossing voor gaan verzinnen.’’