Sigarettenlied ‘Gute Nacht Freunde’ kan niet meer op de radio, vindt Dierenaar

VideoFrans Koevoets uit Dieren (67) heeft een storm in medialand veroorzaakt met zijn ingezonden brief in dagblad Trouw. Hij raakt daarin een gevoelige snaar door te stellen dat het lied ‘Gute Nacht Freunde’ van Reinhard Mey niet geschikt meer is om dagelijks uit te zenden op de radio.

Volledig scherm
Schrijver ingezonden brief Trouw © Frans Koevoets

In de begin- en eindtune van het Radio 1-programma Met het Oog op Morgen zingt Mey in het Duits: ‘Wat ik nog te zeggen heb, duurt een sigaret.’ Koevoets vindt het niet goed om een lied over een sigaret dagelijks uit te zenden. Met de hashtag #detunemoetblijven reageren radioluisteraars op de ingezonden brief van Koevoets. 

Cynische en verontwaardigde reacties voeren de boventoon op internet. Koevoets schreef de brief niet om mensen een onplezierig gevoel te geven, licht hij toe. ,,Sterker nog, ik vind het zelf een heel mooi lied. Ook de zanger vind ik sympathiek. Ik schreef de brief omdat ik net als velen van dichtbij mensen heb verloren aan kanker. Als je dat een aantal keer meemaakt, ga je nadenken hoe je kanker de wereld uit kunt helpen. Dan helpt een lied waarin roken wordt genormaliseerd in ieder geval niet.”

Quote

Iedere keer weer zie ik de pijn en het verdriet van de mensen die iemand verliezen aan kanker.

Frans Koevoets, Briefschrijver in Trouw

Het radioprogramma Met het Oog op Morgen begint al ruim 43 jaar met het lied van Reinhard Mey. Bij veel Nederlanders roept het lied nostalgische gevoelens op. ,,Ja, ook bij mij”, zegt Koevoets. ,,Maar een lied over roken dat dagelijks tweemaal te horen is op de radio vind ik een verkeerd signaal, omdat roken één van de belangrijkste oorzaken is van verschillende soorten kanker.”

Koevoets is uitvaartbegeleider en kent sterfgevallen door kanker niet alleen uit zijn privékring. ,,Iedere keer weer zie ik de pijn en het verdriet van de mensen die iemand verliezen aan kanker. Ik ben begaan met de mensen die achterblijven en met dit grote verdriet worden geconfronteerd. Daarom heb ik de brief geschreven.”   

  1. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug  bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
    PREMIUM
    video & update

    Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

    Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.