Volledig scherm
Coco (5 jaar) en Lou (bijna 4 jaar) gaan langs de deuren in Deventer. Volgens papa Olger keken ze er al de hele maand naar uit. - Om kwart over zes verzamelen zich zo'n honderd kindjes uit de buurt zich bij speeltuinvereniging Zandweerd en gingen zingend met hun lampionnetjes door de wijk. © Rob Voss

Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten... Drijfnatte kinderen zingen Sint Maartenliedjes

Update - VideoDe weersomstandigheden waren soms bar en boos, maar in veel plaatsen in de regio lieten de kinderen zich er niet van weerhouden om met hun lampion op pad te gaan voor Sint Maarten. 

Vaak drijfnat belden ze aan en zongen een liedje zoals Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sint Martinus aan of Elf november  is de dag, dat mijn lichtje branden mag.  Als dan de beloning, meestal snoepgoed maar ook wel een mandarijn, binnen was, gingen ze snel een deurtje verder.  Ook werden er in tal van plaatsen optochten gehouden.  

Sint-Maarten is van oorsprong een katholieke feestdag. Op de elfde dag van de elfde maand wordt de heilige Martinus herdacht. 

Volledig scherm
In Ruurlo ging Tess met moeder Nathalja op pad en belden onder meer aan bij Sander. © Arjan Gotink

Vollenhove

Oldemarkt

Swifterbant

Apeldoorn

Zwolle

Gramsbergen

Hasselt

Elburg

Ook zangduo Tangerine doet aan Sint Maarten, maar druk is het niet.

Waardering van PvdA-kopstuk Lodewijk Asscher.

Dedemsvaart.

  1. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug  bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
    PREMIUM
    video & update

    Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

    Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.