Volledig scherm
Het voormalige pand van het transportbedrijf van Dennis D. in Nieuwleusen. © Alex Mulder

Stel krijgt vier jaar cel voor aftuigen deurwaarder met stalen pijp in Nieuwleusen

Het Nieuwleusense stel Dennis D. (36) en Sophie B. (36) is veroordeeld tot vier jaar cel. Ze zijn door de rechtbank in Zwolle schuldig bevonden aan poging tot doodslag op een deurwaarder die bij hen in Nieuwleusen langskwam.  Ze zijn vrijgesproken voor afpersing. De deurwaarder krijgt 22.500 euro schadevergoeding. 

Dat heeft de rechtbank in Zwolle vanmiddag bepaald.  Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vijf jaar gevangenisstraf tegen beiden geëist. Dennis en Sophie waren niet bij de uitspraak aanwezig. 

Stalen pijp

Dennis D. en Sophie B. hebben in juli een deurwaarder die juridische papieren kwam overhandigen bij hen thuis, langdurig met een stalen pijp afgetuigd. Die liep daardoor zware verwondingen op, brak onder meer een voet, kuitbeen en ellepijp. Hij heeft tot op de dag van vandaag moeite om zijn werk te kunnen doen en heeft psychische klachten overgehouden aan het incident. Ook hebben ze hun voormalige advocaat - de dag voor de deurwaarder langskwam - telefonisch bedreigd. 

Geen afpersing

Het Openbaar Ministerie meende dat de twee de deurwaarder ook hadden afgeperst; ze hadden zijn telefoon, autosleutels en juridisch papieren afgepakt. De rechter sprak hen daar echter van vrij omdat er geen bewijs was dat D. en B. dat hadden gedaan om zichzelf te verrijken. De rechter bepaalde voorts dat ze de deurwaarder een bedrag van 22.500 euro moeten vergoeden voor onder meer medische kosten en andere kosten die hij heeft gemaakt als gevolg van de afranseling. 

Tonnen schuld

De straf voor D. en B. is de treurige climax van een kleine anderhalf jaar waarin D. en zijn vrouw in grote problemen kwamen, nadat D. vorige zomer zijn transportbedrijf van de ene op de andere dag probeerde op te doeken. Dat ging niet volgens de regels: ontslagen chauffeurs, vakbonden en pensioenfonds waren woest op Dennis en zijn handelwijze als directeur van het transportbedrijf en stapten naar de rechter. Met succes. Het bedrijf van D. - en het gezin - kwam in grote problemen. D. heeft tonnen schuld aan een pensioenfonds en moet chauffeurs nog 65 mille betalen. Eerder deze week werd hij persoonlijk failliet verklaard. 

Ontkennen

D. en zijn partner B., ouders van jonge kinderen, ontkenden ter zitting de deurwaarder te hebben mishandeld. Ze beschouwen zichzelf als slachtoffer, beweren dat de deurwaarder hén juist belaagde. 

 1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
  PREMIUM
  video & foto's

  Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

  Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.
 2. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
  PREMIUM
  video & update

  Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

  Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.