Volledig scherm
Het voormalige pand van het transportbedrijf van Dennis D. in Nieuwleusen. © Alex Mulder

Stel krijgt vier jaar cel voor aftuigen deurwaarder met stalen pijp in Nieuwleusen

Het Nieuwleusense stel Dennis D. (36) en Sophie B. (36) is veroordeeld tot vier jaar cel. Ze zijn door de rechtbank in Zwolle schuldig bevonden aan poging tot doodslag op een deurwaarder die bij hen in Nieuwleusen langskwam.  Ze zijn vrijgesproken voor afpersing. De deurwaarder krijgt 22.500 euro schadevergoeding. 

Dat heeft de rechtbank in Zwolle vanmiddag bepaald.  Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vijf jaar gevangenisstraf tegen beiden geëist. Dennis en Sophie waren niet bij de uitspraak aanwezig. 

Stalen pijp

Dennis D. en Sophie B. hebben in juli een deurwaarder die juridische papieren kwam overhandigen bij hen thuis, langdurig met een stalen pijp afgetuigd. Die liep daardoor zware verwondingen op, brak onder meer een voet, kuitbeen en ellepijp. Hij heeft tot op de dag van vandaag moeite om zijn werk te kunnen doen en heeft psychische klachten overgehouden aan het incident. Ook hebben ze hun voormalige advocaat - de dag voor de deurwaarder langskwam - telefonisch bedreigd. 

Geen afpersing

Het Openbaar Ministerie meende dat de twee de deurwaarder ook hadden afgeperst; ze hadden zijn telefoon, autosleutels en juridisch papieren afgepakt. De rechter sprak hen daar echter van vrij omdat er geen bewijs was dat D. en B. dat hadden gedaan om zichzelf te verrijken. De rechter bepaalde voorts dat ze de deurwaarder een bedrag van 22.500 euro moeten vergoeden voor onder meer medische kosten en andere kosten die hij heeft gemaakt als gevolg van de afranseling. 

Tonnen schuld

De straf voor D. en B. is de treurige climax van een kleine anderhalf jaar waarin D. en zijn vrouw in grote problemen kwamen, nadat D. vorige zomer zijn transportbedrijf van de ene op de andere dag probeerde op te doeken. Dat ging niet volgens de regels: ontslagen chauffeurs, vakbonden en pensioenfonds waren woest op Dennis en zijn handelwijze als directeur van het transportbedrijf en stapten naar de rechter. Met succes. Het bedrijf van D. - en het gezin - kwam in grote problemen. D. heeft tonnen schuld aan een pensioenfonds en moet chauffeurs nog 65 mille betalen. Eerder deze week werd hij persoonlijk failliet verklaard. 

Ontkennen

D. en zijn partner B., ouders van jonge kinderen, ontkenden ter zitting de deurwaarder te hebben mishandeld. Ze beschouwen zichzelf als slachtoffer, beweren dat de deurwaarder hén juist belaagde. 

 1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
  PREMIUM

  Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

  Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.
 2. Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriendschap voor het leven
  PREMIUM

  Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriend­schap voor het leven

  ,,Daar zitten we dan weer’’, zegt Marijn als hij in de stoel ploft naast zijn grote vriend Cor. ,,Ga zitten, dan kunnen we lekker pitten”, reageert Cor adrem. Marijn Heijstek komt al ruim een jaar om de twee weken langs. Hij is met zijn elf jaar de jongste vrijwilliger van WVO Zorg. Cor is dementerend en woont in zorgcentrum Scheldehof. Hij leerde Marijn kennen toen hij met zijn klas kerstkaarten uitdeelde.
 3. Elya probeert al half jaar aangifte te doen van verkrachting op azc Dronten: ‘Ik ben al heel lang bang en gestrest geweest’
  PREMIUM

  Elya probeert al half jaar aangifte te doen van verkrach­ting op azc Dronten: ‘Ik ben al heel lang bang en gestrest geweest’

  Gedrogeerd en verkracht, door twee man tegelijk. Het overkwam in mei van dit jaar Elya, naar eigen zeggen, in bungalow 47 van het asielzoekerscentrum in Dronten. De uit de Golfregio gevluchte homoseksueel probeert daar inmiddels al een half jaar lang aangifte van te doen, vooralsnog vergeefs. LGBT Asylum Support, dat zich inzet voor homoseksuele asielzoekers: ,,Dit is heel kwalijk.’’