Volledig scherm
© ANP XTRA

Tekort aan woningen vooral groot in Flevoland en op de Veluwe

Het tekort aan woningen is ‘alarmerend hoog’ in Nederland en in deze regio spannen Flevoland en de Veluwe de kroon. Zal het verschil op de Veluwe afnemen, in de polder wordt het alleen maar groter. 

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘De woning(beleggings)markt in beeld’ van bureau Capital Value. Op dit moment is er een tekort van 263.000 woningen in Nederland, heeft dit bedrijf laten uitrekenen. Dat is 3,4 procent van de totale voorraad. Op de Veluwe en in Flevoland zijn de tekorten verhoudingsgewijs groter met respectievelijk 4 en 4,8 procent. Ter vergelijking: in Noord-West-Overijssel gaat het om 1,8 procent en in Zuid-West-Overijssel om 2,8.  

Opvallend

In de meeste regio’s zal het tekort afnemen, maar in Flevoland niet. ,,Dat is opvallend’', zegt Thijs Konijnendijk van Capital Value. ,,Blijkbaar is de markt niet in staat om dit accuraat op te lossen’’. Vooral voor ouderen en starters zijn veel nieuwe woningen nodig. De groei van het aantal 75-plushuishoudens in Flevoland noemen de onderzoekers ‘explosief’. Het advies is simpel: bouw meer woningen. Volgens Capital Value geven beleggers aan meer dan 20 miljard euro in kas te hebben voor nieuwe huurwoningen in Nederland. Het gaat om 100.000 huizen. Dat biedt de kans om samen met corporaties de tekorten terug te dringen, aldus Konijnendijk. 

,,Maar er zijn belemmeringen. Zo zijn de ruimtelijke ordening-procedures langzaam en is er een tekort aan bouwgrond en een bouwers. Ook stijgen de huur- en koopprijzen.’’ Capital Value adviseert overheden onder meer om procedures te versnellen en te snijden in het aantal regels voor gronduitgifte.