De dorpsquiz: digitale gezelligheid en vragen over de lokale voetbalclub, de plaatselijke historie of het café van tante Mien.
Volledig scherm
PREMIUM
De dorpsquiz: digitale gezelligheid en vragen over de lokale voetbalclub, de plaatselijke historie of het café van tante Mien. © shutterstock

Thuiszitten veroorzaakt nieuwe rage: iedereen aan de digitale dorpsquiz

Zeewolde, Holten, Espel, Diepenveen. Een kleine greep uit dorpen die onlinequizzen houden. De wereld is een dorp, zeiden globalisten. ,,Maar met corona is het dorp je enige wereld”, zegt quizontwikkelaar Erik Wallenburg. Socioloog Engbersen: ,,En daarom viert men het dorp online. We quizzen naar het gevoel van dat dorpse samenzijn, op ons plein.”

Espel. Een dorpje in de Noordoostpolder, met 1400 inwoners. Er is een kleine Attent-supermarkt, een basisschool en dorpscentrum ’t Mozaïek. Een grotere ode aan het dorp bestaat er niet. Uiteraard is er een voetbalclub. Waar bijna iedere familie in Espel iets mee heeft. Waar ze, in het leven vóór corona, de derde helft vierden; een biertje en een wijntje dronken aan de bar. ,,Die gezelligheid, het sociaal bezig zijn... Ja, we misten elkaar best’’, vertelt Michiel Maas.

Natuurlijk, het dorp was nog nooit zo vol. Nog nooit waren zoveel mensen weken lang tegelijk in hun woonplaats. Werken? Vanuit huis. Naar school? Nee, thuisstudie. Naar het eetcafé? We gaan thuis uiteten! 

Lamgeslagen

Maar het leven in het dorp is lamgeslagen door corona. Mensen zien elkaar bij de super, maar blijven hangen voor een praatje, is ongepast. Elkaar in het dorpshuis spreken? Dat is gesloten. Bij de dorpsclub kijken? De bal rolt niet.

  1. Rij-instructeur Arnold is positief over de toekomst: ‘Al wordt het een uitdaging om de achterstanden in te halen’
    PREMIUM
    Een nieuw begin

    Rij-instruc­teur Arnold is positief over de toekomst: ‘Al wordt het een uitdaging om de achterstan­den in te halen’

    Nog lang niet alle beroepen kunnen weer aan de slag, maar na de versoepelingen van de afgelopen maand kunnen we al wel weer wat meer in deze coronatijden. We praten met mensen die er mee te maken hebben. Wat deden ze de afgelopen maanden en hoe zien ze de toekomst? Vandaag: Arnold Dijkhuizen (39), eigenaar van Verkeersschool Dijkhuizen in Elburg.