Volledig scherm
© anp

Tientallen pluimveebedrijven op slot om middel tegen bloedluis

Alle bedrijven die sinds 1 januari hebben gewerkt met het bloedluisbestrijdingsmiddel van Chickfriend uit Barneveld, worden geblokkeerd. De NVWA maakte dit vanochtend bekend. Het gaat om tientallen bedrijven.

De betreffende pluimveebedrijven moeten hun eieren laten onderzoeken op de aanwezigheid van fipronil. Tot de uitslag bekend is, mogen ze geen kippen, eieren of mest afvoeren. Wanneer geen fipronil wordt aangetroffen, geeft de NVWA de bedrijven weer vrij.

Bedrijven die sinds 1 januari géén zaken hebben gedaan met Chickfriend, moeten dit schriftelijk bevestigen. LTO Nederland heeft haar leden geïnformeerd over de maatregelen. De brancheorganisatie adviseert leden die gebruik hebben gemaakt van de diensten van Chickfriend, dit te melden bij hun rechtsbijstandverzekering.

Volgens de NVWA is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Bij langdurige consumptie van eieren die fipronil bevatten, kunnen er mogelijk wel schadelijke effecten optreden, stelt de dienst. De NVWA adviseert het advies van het Voedingscentrum over het eten van eieren op te volgen.

Zaterdag besloot de NVWA al zeven bedrijven te blokkeren. Bij deze bedrijven heeft Chickfriend in juli een behandeling tegen bloedluis uitgevoerd. Vier van hen moeten bovendien hun eieren terughalen bij afnemers.

De zaak kwam aan het rollen toen in Belgische eieren het verboden middel fipronil werd aangetroffen. Het spoor leidde onder meer naar bloedluisbestrijder Chickfriend uit Barneveld, dat het middel gebruikt zou hebben bij pluimveehouders.