Tiny houses nog geen succesnummer in Apeldoorn, Deventer en Zwolle

Daar waar her en der in de regio al tiny houses verschijnen, is er in de steden Apeldoorn, Deventer en Zwolle vooralsnog geen sprake van wijkjes met deze nieuwe woonvorm.  Er wordt echter wel gewerkt aan het scheppen van mogelijkheden voor de mini-huisjes, die ruimte bieden aan starters op de woningmarkt of voor mensen die zo duurzaam mogelijk willen wonen. Dit is de stand van zaken.

,,We hebben in Deventer nog geen tiny houses gebouwd, maar in het plan Tuinen van Zandweerd wordt dit expliciet mogelijk gemaakt. Afhankelijk van de stikstofdiscussie en de bestemmingsplanprocedure, kunnen tiny houses vanaf eind 2020 worden gebouwd”, laat woordvoerder Maarten-Jan Stuurman weten. ,,Er hebben zich diverse belangstellenden gemeld. In het ontwerp bestemmingsplan Tuinen van Zandweerd is omschreven wat we in dit project onder een tiny house verstaan, waar deze tiny houses gepland zijn en welke voorwaarden worden gesteld. Meer daarover is te vinden op Ruimtelijkeplannen.nl. Ook de provincie Overijssel gaat onderzoeken of tiny houses in het landelijk gebied een plek zouden kunnen krijgen.”

Volgens woordvoerder Sam Rademaker van de gemeente Zwolle zijn er wel enkele initiatiefnemers voor een tiny house in zijn gemeente, maar zijn er nog geen concrete projecten. ,,Wanneer iemand een klein huis wil bouwen gelden dezelfde processen als bij een groter huis. Bijvoorbeeld het verkennen van een locatie en het aanvragen van vergunningen. Zwolle wil ruimte bieden aan vernieuwende, creatieve en betaalbare woonconcepten zoals beschreven in de Woonvisie 2017-2027.”

Bij de gemeente Apeldoorn zeggen ze over de trend die onder andere door series op YouTube en Netflix aan populariteit wint: ,,Op onze website is er tot nu toe zo’n tweehonderd keer aangegeven dat mensen op de hoogte gehouden willen worden, dus er is wel belangstelling. Hoe ver die belangstelling gaat, weten we uiteraard niet, dat zal blijken als we de daar navraag naar gaan doen", zegt Nanne Dorren namens de gemeente. ,,Mensen kunnen op een eigen kavel een tiny house bouwen. Daarnaast gaat de gemeente een stuk eigen grond beschikbaar stellen, daar kunnen mensen een stukje huren. Dit najaar gaan we actief vragen, door midden van een advertentie, of mensen daar belangstelling voor hebben.”

Volledig scherm
Kjeld Metsemakers en Linde Hullegie (met in haar armen baby Sim) bij hun tiny house in Dronten. © Rob Voss
 1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
  PREMIUM

  Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

  Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.
 2. Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriendschap voor het leven
  PREMIUM

  Oude, eenzame Cor en jonge Marijn hebben een vriend­schap voor het leven

  ,,Daar zitten we dan weer’’, zegt Marijn als hij in de stoel ploft naast zijn grote vriend Cor. ,,Ga zitten, dan kunnen we lekker pitten”, reageert Cor adrem. Marijn Heijstek komt al ruim een jaar om de twee weken langs. Hij is met zijn elf jaar de jongste vrijwilliger van WVO Zorg. Cor is dementerend en woont in zorgcentrum Scheldehof. Hij leerde Marijn kennen toen hij met zijn klas kerstkaarten uitdeelde.
 3. Elya probeert al half jaar aangifte te doen van verkrachting op azc Dronten: ‘Ik ben al heel lang bang en gestrest geweest’
  PREMIUM

  Elya probeert al half jaar aangifte te doen van verkrach­ting op azc Dronten: ‘Ik ben al heel lang bang en gestrest geweest’

  Gedrogeerd en verkracht, door twee man tegelijk. Het overkwam in mei van dit jaar Elya, naar eigen zeggen, in bungalow 47 van het asielzoekerscentrum in Dronten. De uit de Golfregio gevluchte homoseksueel probeert daar inmiddels al een half jaar lang aangifte van te doen, vooralsnog vergeefs. LGBT Asylum Support, dat zich inzet voor homoseksuele asielzoekers: ,,Dit is heel kwalijk.’’