Van kanker genezen Joris heeft dag van zijn leven in nieuwe skybox FC Twente: ‘Ik heb heel veel geluk gehad’
Zo’n 30.000 euro hadden ze voor hem ingezameld. Maar Joris Loohuis (10) uit Enschede had het geld niet nodig. Hij overleefde de ziekte die hem rond zijn eerste verjaardag trof. Zondag, in de nieuwe skybox voor zieke kinderen van FC Twente, was hij erbij toen het geld een nieuwe bestemming kreeg.
Van het feestje dat zondag voorafgaand aan Twente-Ajax in de nieuwe skybox werd gegeven, was hij het stralende middelpunt. Dat hij er kon zijn en inmiddels zelf ook voetbalt, is een bescheiden wonder. Eén jaar oud was Joris Loohuis toen bij hem neuroblastoom werd geconstateerd, een agressieve vorm van kinderkanker. Van de 25 kinderen per jaar die de ziekte krijgen, overlijden er gemiddeld zo’n twintig.
Kralensnoer
„Ik heb gewoon heel veel geluk gehad”, zegt hij met een grote glimlach. Tientallen operaties en behandelingen moest hij ondergaan. De kralen die hij bij elke behandeling kreeg, vormen een snoer van 3 meter dat hij zondag thuis na afloop van de voetbalwedstrijd kreeg. Vijf jaar geleden bleek de ziekte opeens onder controle te zijn.
„Het gaat heel erg goed. Het zou mooi zijn als andere kinderen met dezelfde ziekte dat ook zouden kunnen zeggen. Toen ik ziek was, hebben familieleden, vrienden en vooral ook mijn twee oma’s alles gedaan om geld bij elkaar te krijgen voor een dure behandeling in Amerika. Maar gelukkig was dat niet nodig. Het geld is er nog steeds. We hebben het nu weggegeven voor verder onderzoek en nieuwe behandelingen.”
De overhandiging zondag betekende formeel het einde van de stichting Kleine Joris die speciaal voor Joris Loohuis werd opgericht. Joris zelf gaf de cheque met ruim 27.000 euro aan een vertegenwoordiger van Villa Joep, vernoemd naar het gelijknamige Utrechts kindje dat in 2003 aan neuroblastoom overleed. Deze non-profitstichting financiert onderzoek naar kinderkanker.
Initiatief Kidsclub
De nieuwe skybox voor zieke kinderen in De Grolsch Veste is een initiatief van de Kidsclub van FC Twente, in het bijzonder coördinator Johan Kroeze. In de speciaal ingerichte ruimte hoopt Kroeze bij thuiswedstrijden 24 zieke of gehandicapte kinderen samen met hun begeleiders te ontvangen. „We hebben nu elfduizend leden maar voor deze groep doen we niets: dat kan niet zo zijn. Juist deze kinderen hebben het heel hard nodig om hun zorgen te vergeten. En dat geldt ook voor hun broertjes of zusjes, die vaak ook lijden met wat er in zo’n gezin allemaal gebeurt.”
Voor Joris was het zondag vooral feest. Dat de directeur van FC Twente hem een bal toewierp en hij zijn club gelijk zag spelen tegen het grote Ajax: slechts weinigen hadden dat acht jaar geleden durven hopen. Zelf herinnert hij zich maar weinig van wat hem overkwam. „Ik weet nog dat we iedere keer met de auto naar het ziekenhuis moesten rijden. Gelukkig is dat nu voorbij. Ik denk liever aan mooie dingen. Als ik naar voetbal kijk, vergeet ik alles.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Duikvlucht van de fysieke juwelier stokt. ‘Een bijzonder sieraad koop je niet zomaar met een muisklik’
De juwelier leek langzaam weg te sijpelen uit het straatbeeld. De branche zag jarenlang hoe er steeds minder overbleven en bibberde toen corona er ook nog overheen kwam. In plaats daarvan stokt de neergang en komen er in Oost-Nederland zelfs weer een paar bij. Wat is er aan de hand? -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMKAMPS DOET RECHT
De Apeldoornse rook geen onraad en ook geen hennep in huis
Ronald Kamps schrijft dagelijks over een rechtszaak uit de regio. Niet alleen over de opgelegde straf, ook over het verhaal erachter. De zaak van vandaag: hennep telen. -
PREMIUM13
Wij hebben de kennis, zij de ruimte: komen onze vleesvervangers straks van Canadese akkers?
De markt van vleesvervangers groeit. Samen met Canada loopt Nederland daarin voorop. Bij een (Oost-)Nederlandse handelsmissie omarmen ze elkaar. ,,Zij hebben de ruimte, wij de kennis. Eén plus één is drie.” -
Liveblog
d’Olde Veste’54 boekt belangrijke zege, Berkum slikt late domper en HHC Hardenberg maakt indruk in Volendam
Oranje trapte al om 16.00 uur af voor het achtste finaleduel met de Verenigde Staten en dat was voor veel amateurclubs reden om de wedstrijden van hun eerste elftal te vervroegen. Dat weerhield HHC Hardenberg er niet van om in Volendam te bewijzen dat het dit seizoen meedoet om de titel. SV Urk slaagde er daarentegen niet in de derde zege op rij te boeken en VVOG kreeg een tik van Harkemase Boys. Berkum liep eveneens tegen een teleurstelling aan, terwijl d’Olde Veste’54 juist drie belangrijke punten in de wacht sleepte.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM5
Haalt jouw kind ineens alleen maar hoge cijfers? Misschien heeft-ie wel KI ontdekt...
Het lijkt een ver-van-mijn-bedshow, Kunstmatige Intelligentie (KI). Maar dat is het al lang niet meer. KI rukt op en raakt iedereen. Scholier en weinig tijd? KI schrijft een opstel voor je. Vrachtwagenmonteur? KI voorspelt storingen aan machines. Wie moet het eerst hulp krijgen in het ziekenhuis? KI herkent op scans de dringendste patiënten en voert operaties uit. Wat kan en mag KI eigenlijk (nog) niet?