Volledig scherm
Carbidschieten met een bal in Genemuiden. © Archief Benny Breman

Veilig schieten met carbid-campagne: ‘Een goede BOCK heeft ballen’

Regio IJsselland haakt aan bij een campagne voor veiliger schieten met carbid. Die draait vooral om het schieten met een bal in plaats van een deksel. De veiligheidsregio's Drenthe, Groningen en Friesland gingen IJsselland voor met Wie is de BOCK?

BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Doel van de campagne is het schieten met carbid veilig te laten verlopen, een ‘Echte BOCK heeft ballen’. Het Brandwondencentrum Groningen nam het initiatief voor Wie is de Bock, samen met de Brandweer Drenthe en de Stichting Carbidschieten in dezelfde provincie. Inmiddels doen vijftig gemeenten in Noord en Oost-Nederland mee aan de campagne waar inmiddels ook diverse particuliere en commerciële partijen zijn betrokken.

Wie is de BOCK trapt dit jaar af in Staphorst. Vier burgemeesters uit de deelnemende veiligheidsregio's gaan op 17 december de strijd aan wie met carbid het verst een bal kan schieten. Theo Segers, eerste burger van Staphorst, doet mee namens IJsselland. Alle burgers krijgen hulp van een ervaren carbidschutter uit de regio. 

Carbidschieten met een melkbus staat al jaren onder druk. Het aantal plekken waar mag worden geschoten neemt elk jaar af. Ballen als alternatief voor putdeksel komt steeds vaker voor.

  1. Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart
    PREMIUM
    kaart

    Hoe welkom zijn homo’s in onze kerken? Miranda uit Warnsveld brengt het in kaart

    Hoe welkom ben je als homo in de kerk? Dat kun je voor 426 geloofsgemeenschappen in Nederland al checken op de website Wijdekerk.nl. Mede-oprichter en voorzitter van deze stichting is Miranda Terpstra-van de Kerk uit Warnsveld. Zij was genomineerd voor de Jos Brink Innovatieprijs die gisteren door minister Van Engelshoven (Emancipatie) werd uitgereikt. ,,Ik hoop dat kerken hun excuses gaan aanbieden.’’