Volledig scherm
Sinds 1 september is het complete terrein van de Isala ziekenhuizen in Zwolle en Meppel rookvrij. Niet iedereen vindt dat een goed idee. Foto PersBuro Frans Paalman Zwolle ©2018 © Frans Paalman

Verdeeldheid over roken bij ziekenhuis: bijna helft gunt bezoekers sigaretje

uitslag pollBijna de helft van de deelnemers aan de poll van De Stentor (44 procent) gunt rokers hun sigaretje tijdens een ziekenhuisbezoek, omdat het allemaal al stressvol genoeg is. De andere helft (56 procent) vindt dat roken niet hoort bij een ziekenhuis.

Een kleine 5000 lezers reageerden op de poll of een rookvrij terrein rond alle ziekenhuizen een goed idee is.

In deze regio onderzoeken ziekenhuizen of zij hun complete terrein volledig rookvrij maken. Bij Isala in Zwolle en Meppel geldt sinds 1 september al een algeheel rookverbod. In Hardenberg is het terrein van het Röpcke Zweers Ziekenhuis al twee jaar rookvrij. Andere ziekenhuizen gaan een totaalverbod onderzoeken.

Niet alleen lezers van de Stentor zijn verdeeld over rookvrije ziekenhuizen. Ook sommige artsen uiten kritiek. ,,Het is niet goed om ernstig zieke patiënten die langdurig zijn opgenomen in het ziekenhuis hun sigaret te ontnemen”, zei Arts Arman Girbes, hoofd van de afdeling intensive care van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, eerder tegen deze krant. 

poll

Alle ziekenhuizen een rookvrij terrein, goed plan?

  • Ja, iets ongezonds als roken hoort niet bij een ziekenhuis. (56%)
  • Nee, een bezoek aan het ziekenhuis is al stressvol genoeg. Gun die rokers dan hun sigaretje. (44%)
4784 stemmen