Vitens waarschuwt voor extreem waterverbruik: ‘Een dun straaltje water uit de kraan, dat willen we niet’

VideoHet zwembadje tot de nok vol, na het zonnen een koude douche en ’s avonds nog even met de tuinslang langs de planten. Het is op warme dagen allemaal vanzelfsprekend in Nederland. Maar hoe lang nog? Het waterverbruik stijgt ieder jaar, terwijl iedere druppel schoon drinkwater energie kost. Vitens trekt aan de bel vanwege extreem waterverbruik. De Stentor volgde op de productielocatie in Zwolle de weg die ons drinkwater aflegt.

De warme, droge zomer waarbij op sommige plekken bijna 40 graden is aangetikt gaat langzaam richting het einde. In zo'n zomer gaan er miljoenen liters water doorheen. ,,We produceren hier 12 miljoen kubieke meter drinkwater per jaar’’, zegt procesoperator Joost Visser in de kantine op de waterproductielocatie Het Engelse Werk in Zwolle, pal langs de IJssel. Het is buiten zo'n dertig graden. ,,Wil je alvast al een glaasje?’’ Visser begint even later de rondleiding bij een pompput, aan de rand van het terrein. ,,Kijk! Het begint voor ons hier onder de grond. Hier komt het drinkwater voor de honderdduizenden bewoners van onder meer Zwolle, IJsselmuiden, Zwartsluis, Hasselt, Olst en Wijhe vandaan.’’  

  1. Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug  bij Vollenhove, op weg naar de wereldzeeën
    PREMIUM
    video & update

    Zonder krasjes gaat grootste zeiljacht ter wereld door de smalle brug bij Vollenhove, op weg naar de wereld­zeeën

    Het was letterlijk passen en meten. Maar er gaan dan ook niet dagelijks reusachtige pontons met daarop een 81 meter lang zeiljacht door de Vollenhoverbrug. Nadat de duisternis over Vollenhove was gevallen, begon daar na een lange dag wachten op gunstige weersomstandigheden de reis van de bij jachtwerf Royal Huisman gebouwde Sea Eagle II, die uiteindelijk moet eindigen in het Caribische gebied.