Voor het eerst in half jaar geen oversterfte meer in Gelderland en Overijssel (Flevoland blijft nog achter)
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat er in Nederland geen sprake meer is van oversterfte. Het is voor het eerst in een half jaar tijd dat er minder mensen stierven dan het CBS verwachtte. Ook in Gelderland en Overijssel was geen sprake meer van oversterfte, Flevoland bleef (nog) een beetje achter in de trend.
Van oversterfte is sprake wanneer er in een bepaalde periode meer mensen overlijden dan het CBS op basis van rekenmodellen en historie had ingeschat (zie kader). Met name door corona is de oversterfte de afgelopen twee jaar aanzienlijk geweest.
De cijfers die het CBS vandaag meldt, hebben betrekking op week 2 (periode van 10 tot en met 16 januari).
Flevoland
Voor het eerst in zes maanden tijd meldt het CBS dat het sterftecijfer minder hoog is dan dat het statistiekenbureau had ingeschat. In week 2 van dit jaar stierven naar schatting iets minder dan 3.250 mensen, dat zijn zijn er ongeveer honderd minder dan normaal voor deze tijd van het jaar.
Volgens CBS-socioloog Tanja Traag lijkt dit het einde in te luiden van de sterftegolf. ,,En het zou goed kunnen dat die eindigt door omikron, maar de lockdown en de boosters zullen daar ook een rol in spelen’’, aldus Traag.
Gelderland en Overijssel
Uitgesplitst per provincie valt op dat Flevoland (elf doden meer dan verwacht) en Friesland nog iets boven de verwachte sterftecijfers zaten in week 2, waardoor daar officieel nog sprake was van oversterfte. In Drenthe vielen volgens het CBS opvallend weinig doden te betreuren.
Gelderland en Overijssel volgen de landelijke trend en duiken met qua werkelijke sterftecijfers onder de verwachte sterftecijfers in hun grafieken.
In Gelderland stierven in week 2 392 mensen, waar het CBS er 418 verwachtte, in Overijssel waren dat er 221 waar er 230 werden verwacht. Uit de dalende lijnen valt op te maken dat de pieken in sterftecijfers (met name ten gevolge van corona volgens het CBS) vooralsnog ten einde zijn.
Hoe rekent het CBS oversterfte uit?
Het CBS spreekt van oversterfte als het aantal waargenomen overledenen in een bepaalde periode hoger is dan het aantal verwachte overledenen in dezelfde periode. Het verwachte aantal overledenen wanneer er geen corona-epidemie was geweest, is geschat op basis van waargenomen sterfte in de afgelopen vijf jaar. Eerst wordt voor elk jaar de sterfte per week bepaald. Vervolgens wordt per week een gemiddelde van de sterfte in die week en de zes omliggende weken bepaald. Deze gemiddelde sterfte per week levert een benadering op van de verwachte wekelijkse sterfte. Met behulp van de prognose van de bevolkingsontwikkeling wordt de verwachte sterfte per week herschaald om rekening te houden met bevolkingsgroei, vergrijzing en oplopende levensverwachting. Marges rond de verwachte sterfte zijn geschat op basis van de waargenomen spreiding in de sterfte per week in de afgelopen vijf jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM7
Uitkomst controle op pechbussen Keolis kan nog maanden op zich laten wachten
Het kan nog maanden duren voordat duidelijk is of de 259 elektrische bussen van Keolis door de provinciale keuring komen. Als de bussen worden afgekeurd, moet het vervoersbedrijf een boete van maximaal 1,3 miljoen euro betalen. -
PREMIUM4
Miljoenenvilla van gevallen kantoren-tycoon gaat in de verkoop (en de makelaars staan in de rij)
De gevallen onroerendgoedmagnaat en voormalige kantorenkoning Ger Visser verloor alles en raakt straks ook nog zijn villa in Gorssel kwijt. De woning - waarde anderhalf tot twee miljoen euro - maakt deel uit van de afwikkeling in het faillissement van Visser en zijn Deventer kantorenfirma Eurocommerce. Visser zelf gelooft nog steeds dat het niet zover komt: ,,Ik geef nooit op.” -
PREMIUM
Zwarte stof in bussen Keolis is niet schadelijk, volgens nieuw onderzoek: ‘Veilig om te reizen’
De zwarte stof in de elektrische bussen van Keolis is niet schadelijk. Dat blijkt uit een nieuw, derde onderzoek naar de stof die de bussen door kieren binnendringt.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Klanten waarderen Keolis met hoog rapportcijfer (ondanks de pechbussen)
Vervoersbedrijf Keolis krijgt ondanks de aanhoudende problemen met de 259 elektrische bussen in Gelderland en Overijssel een hogere waardering van klanten dan twee jaar geleden. Het rapportcijfer gaat van 7,9 naar 8,1. Dat blijkt uit de OV-Klantenbarometer die kennisplatform CROW publiceert. -
Er gaan steeds meer mensen dood dan CBS verwacht, ook in Flevoland, Gelderland en Overijssel
De oversterftecijfers blijven stijgen: in week 47 stierven er in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 4093 mensen. Dat zijn er bijna 1100 meer dan het CBS had verwacht. Ook in Flevoland, Gelderland en Overijssel lopen sterftecijfers op ten opzichte van voorgaande jaren.