Volledig scherm
Foto ter illustratie. © videfostill

VVD en CDA Overijssel: boeren mogen geen dupe worden van drugsdump

Boeren en andere grondeigenaren zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer mogen niet de dupe zijn van het toenemend aantal drugsdumpingen in Overijssel. De kosten die zij maken voor het opruimen van drugsafval, moeten ze gecompenseerd krijgen. Dat zeggen de fracties van CDA en VVD in Overijssel.

De partijen dienen een motie in waarin ze pleiten voor een compensatieregeling vanuit de provincie. 

,,Als je je akkers op orde hebt, wilt oogsten en je oogst kunt opdoeken door drugsdumping. Dan is dat zonde van alle arbeid. En het opruimen van dat afval kan behoorlijk in de papieren lopen. Boeren mogen daar niet de rekening voor krijgen’’, zegt VVD-fractievoorzitter Regien Courtz.

Een andere aanleiding voor de partijen om een motie in te dienen is veiligheid. ,,Je moet er toch niet aan denken dat er een groep schoolkinderen langs zo’n drugsdump fietst en dat er wat gebeurt’’, aldus Courtz.  

Het aantal drugsdumpingen in de politieregio Oost Nederland is in 2018 flink gestegen ten opzichte van eerdere jaren. Eind 2018 is al 55 keer drugsafval gevonden. Daarnaast zijn er nog 36 vondsten gedaan waarbij het niet helemaal zeker is of het om drugsafval gaat of niet. In 2017 werd er 44 keer drugsafval gevonden, in 2016 25 en de jaren daarvoor nog minder. 

Bij het maken van synthetische drugs zoals XTC worden veel chemische stoffen gebruikt. Criminelen dumpen de restanten, vaak in vaten, in de natuur of andere afgelegen plekken. Landeigenaren blijven dan vaak met hoge opruimkosten achter. 

Regeling gestopt

Een landelijke subsidieregeling voor het opruimen van illegaal gedumpt drugsafval is eind 2017 gestopt. Grondeigenaren draaien nu volledig op voor de opruimingskosten van chemische drugsafval als dat op hun grond wordt gedumpt.  Er is nog geen zicht op een nieuwe, landelijke bepaling.

,,We willen dat deze regeling weer terugkomt, maar tot die tijd moeten we niet afwachten. Daarom moet de provincie dat gat opvangen en een tijdelijke regeling treffen’’, vertelt de fractievoorzitter.

Maatschappelijk probleem

Grootgrondbezitter Natuurmonumenten vindt ook dat terreinbeheerders niet moeten opdraaien voor de kosten van afvaldumpingen. ,,Het is een maatschappelijk probleem, waar wij niks aan kunnen doen’’, zegt Alje Zandt, woordvoerder van Natuurmonumenten in Overijssel. ,,De gemeente doet de afvalinzameling en berekent de kosten door naar de inwoners. Wij vinden dat zij verantwoordelijk moeten zijn.’’

De natuurorganisatie heeft geen inzicht in de kosten die ze jaarlijks betalen. ,,We houden het niet structureel bij, omdat het per gemeente wisselt. Sommige gemeentes zijn coulant en nemen de kosten voor eigen rekening, anderen doen dat niet.’’  

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)