Volledig scherm
De maaltijdsalade doet het goed dezer dagen. © 24Kitchen

Wat eten we nu bij warm weer? Vijf tips voor een zomerse maaltijd

Zodra de mussen van het dak vallen wordt het voor iedereen een uitdaging om de dag een beetje schappelijk door te komen. En dan moet er ook nog eens gekookt worden! Voor veel mensen een lastige uitdaging, want zodra de thermometer boven de 30 graden Celsius aangeeft, eten we eigenlijk het liefst non-stop waterijsjes. Dus wat moet er in vredesnaam op tafel komen?

Weinig mensen hebben met tropisch weer trek in eten, laat staan een warme dis. Toch is het belangrijk, vooral met hoge temperaturen, om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Want zodra men door de hitte begint te zweten, verliest het lichaam niet alleen vocht, maar ook de broodnodige vitamines en mineralen. Tijd dus voor wat tips.

Tip 1: Maaltijdsalades! Een slamix als basis met een frisse yoghurt dressing of vinaigrette kan perfect aangevuld worden met plakjes gerookte kip of zalm, avocado, komkommer en andere smaakvolle groenten. Voor de vegetariërs onder ons kunnen de vlees- of vis-ingrediënten vervangen worden door gekookte kikkererwten of feta. Een uitstekende, licht verteerbare maaltijd die geserveerd kan worden met vers brood.

Tip 2: Nog even voortborduren op de maaltijdsalades. Liggen er nog restjes in de pan van het avondeten? Een paar overgebleven haricots vert of stronkjes broccoli hoeven helemaal niet de gft-bak in. De boontjes kunnen de volgende dag prima gebruikt worden voor een salade Niçoise. Gekookt eitje en verse tonijn erbij en de Fransen kunnen er een puntje aan zuigen.

Tip 3: Probeer eens een keer gazpacho, een van oorsprong Spaans gerecht. Een pittige, verse tomatensoep, die ijskoud geserveerd wordt. Ontzettend makkelijk om te maken en binnen een mum van tijd klaar. (Zie recept)

Tip 4: Koude quiche. De hartige, gebakken taartjes van bladerdeeg, een mix van ei met room en diverse vullingen zoals spek, prei en kaas worden over het algemeen warm opgediend. Maar koud zijn deze mini-maaltijden net zo lekker en smaakvol! Een plateau gevuld met snackgroenten en dip maakt de maaltijd compleet.

Tip 5: Wordt de barbecue toch aangestoken? Grill dan een keer wat meer vis en groenten in plaats van zware vleesgerechten. Het kost het lichaam flink wat energie om vlees te verteren, energie die eigenlijk veel harder nodig is om het lijf koel te houden.

En dan nog dit. Het ligt voor de hand; maar met warm weer is het belangrijk om veel water te drinken. Een kan kraanwater kan makkelijk een upgrade krijgen dankzij een paar schijfjes citroen en wat takjes munt. Ook bevatten tussendoortjes zoals een schijf watermeloen of plakjes komkommer flink wat vocht, dus deze kunnen onbeperkt gegeten worden.

Recept voor ijskoude Gazpacho voor 4 personen:

-1 kg tomaten, grof gesneden
-1 kleine ui, grof gesneden
-1 teen knoflook
-1 rode paprika, grof gesneden
-½ komkommer, geschild
-¼ rode peper, ontdaan van zaadlijsten
-2 eetlepels wittewijnazijn
-2 el olijfolie
-peper en zout

Doe de tomaten, ui, knoflook, paprika, komkommer, rode peper, olijfolie en azijn in een blender en mix tot alles goed gemengd is en de consistentie van een goed gevulde soep heeft. Breng op smaak met peper en zout en zet de gazpacho minstens een uur in de koelkast voor serveren. Eventueel garneren met wat gehakte verse kervel of een ander vers, groen kruid.