Volledig scherm
© ANP

Wat vindt u? Moet uw gemeente vuurwerk verbieden? Doe mee!

EnquêteVuurwerk tijdens de jaarwisseling. De een kijkt er al maanden naar uit, de ander gruwt ervan. Gemeenten mogen sinds juni van dit jaar zelf bepalen of ze vuurwerk tijdens de jaarwisseling verbieden. Met een grote vuurwerkenquête onderzoekt de Stentor wat u hiervan vindt: hoe denkt u over een vuurwerkverbod in uw gemeente.

Veel Nederlanders zijn gek op vuurwerk. Vorig jaar knalden we met z’n allen rond de jaarwisseling voor 67 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in. Sinds 1 december 2015 is ‘consumentenvuurwerk afsteken met oud en nieuw’ een officiële traditie, opgenomen in de Nationale inventaris van Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Landelijk verbod

Tegelijkertijd klinkt de anti-vuurwerklobby steeds duidelijker door. Politie en brandweer beleven tijdens oud en nieuw de drukste nacht van het jaar, spoedeisende hulp heeft de handen vol aan vuurwerkslachtoffers en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleit voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Gemeenten

De politiek wil niet aan een landelijk vuurwerkverbod. De Tweede Kamer besloot in juni dat de bal bij gemeenten ligt. Die mogen bepalen of er in hun gemeente wel of geen vuurwerk afgestoken wordt. Nog geen enkele gemeente waagt zich aan een totaal verbod. Wel zijn er steeds meer steden en dorpen met vuurwerkvrije zones.

In onze regio hanteren onder meer de gemeenten Raalte, Nunspeet, Zeewolde en Rijssen-Holten al jaren van die vuurwerkvrije zones. Onder andere rond kerken en in het centrum. In Deventer was er dit jaar voor het eerste een vuurwerkvrije zone rond een grote kinderboerderij in de stad. In bijvoorbeeld Brummen gaf de gemeenteraad eerder dit jaar aan dat rond de jaarwisseling het vuurwerk  in bepaalde gebieden in de ban gaat.

Een alternatief voor het zelf afsteken van vuurwerk kan een groot vuurwerkevenement zijn, waar iedereen uit stad of dorp naartoe kan om van een professioneel vuurwerk te genieten. Hengelo onderzoekt het opzetten van zo’n evenement in de binnenstad.

Wat vindt u?

Maar wat vindt u? Met een speciale enquête onderzoekt deze krant hoe u denkt over een vuurwerkverbod. Doe mee aan onze vuurwerkenquête, ga naar www.destentor.nl/vuurwerk

  1. Invloedrijke Zwollenaar is helemaal niet bezig met lijstjes
    PREMIUM

    Invloedrij­ke Zwollenaar is helemaal niet bezig met lijstjes

    Plek 123. Gefeliciteerd. Jacco Vonhof weet zaterdagochtend even niet waarover dit appje van een zakelijke relatie over gaat. 123? Van welke lijst? Al snel weet de Zwolse ondernemer en voorzitter van MKB Nederland waar het om gaat. De Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, samengesteld door de Volkskrant. ,,Grappig’’, reageert hij. ,,Maar voor mij is er maar een positie die er toe doet: de nummer 1 van MKB Nederland. Dat is voor mij de belangrijkste plek, daar wil ik het goed doen.’’