Volledig scherm
De schade door fraude in het betalingsverkeer als gevolg van phishing en bankpasfraude is in de eerste helft van het jaar met ongeveer een derde toegenomen. Banken doen de laatste tijd opvallend veel meldingen van klanten over phishing via mobiele berichtendiensten zoals SMS, WhatsApp en Messenger. © EPA

Whaling, fraude via whatsapp, groeit explosief: oplichting voor duizenden euro's

Het aantal aangiften van whaling, een vorm van whatsapp-fraude, groeit explosief. De politie krijgt landelijk momenteel maandelijks zo’n honderd aangiften binnen van slachtoffers; een veelvoud vergeleken met begin dit jaar.

Bij whaling doen criminelen zich via whatsapp voor als een bekende van iemand die ze met een onbekende telefoon appen met een verhaal over een verloren of kapotte telefoon en een verzoek om geld. Vaak geven ze zich, na uitgebreid onderzoek via social media, uit voor een uithuizige jongere en benaderen ze familie of bekenden van die jongere waar ze een 06-nummer van kunnen achterhalen. Het rekeningnummer waarnaar het geld, via een Tikkie of link, moet worden overgemaakt is echter van de criminelen.

Steeds vaker

Roderick Looijs, teamleider cybercrime bij politie Oost-Nederland, zegt dat whaling -tegenwoordig vrijwel altijd via whatsapp- een relatief simpele vorm van fraude is die steeds vaker voorkomt. Het aantal aangiften landelijk steeg dit jaar van gemiddeld enkele tientallen tot zo’n honderd per maand. Gemiddeld worden slachtoffers -verspreid over het hele land- voor zo’n 2000 euro opgelicht.

Geen aangifte

Looijs vermoedt dat veel mensen geen aangifte doen van de fraude (of de pogingen daartoe) en het daadwerkelijke aantal gedupeerden hoger ligt. De cybercrimechef stelt dat -hoewel de fraude simpel werkt- er gezien de werkwijze georganiseerde misdaad achter de fraude zit.

Geldezel

Vandaag komen veertien mensen uit Apeldoorn en omgeving voor bij de Zutphense politierechter; ze worden ervan verdacht als katvanger te hebben gefungeerd voor de oplichters. Volgens Looijs zijn deze ‘geldezels’ vaak daklozen of mensen met een verslaving. Ook worden geregeld jonge scholieren geronseld.

  1. Konijnenparadijs bij Willemsoord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’
    PREMIUM
    video

    Konijnenpa­ra­dijs bij Willems­oord stort in door storm: ‘Het was janken, janken en nog eens janken’

    Met het instorten van de schuur stort ook de wereld van Anniek Overwijk in. De eigenaresse van Stichting Opvang Konijnenparadijs, net buiten Willemsoord op de grens van Friesland en Overijssel, vreest het ergste voor de bijna zeventig konijnen in de schuur. ,,Het was janken, janken en nog eens janken’’, zegt ze, als de brandweer bezig is loshangende dakdelen te verwijderen. Enkele uren later kan Anniek opgelucht ademhalen.