Exclusief

Het beste van De Stentor

In DS+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Wielrennersbond: Fietspaden moeten veiliger worden

VideoFietspaden in deze regio hebben een rigoureuze aanpak nodig om de veiligheid van alle gebruikers te kunnen garanderen. ,,De fietscultuur in ons land is een geweldige flow geraakt, mede dankzij de ebikes. Maar het betekent ook dat het extra druk is geworden op het fietspad’’, zegt Ermeloër Albert van Maanen, regiovertegenwoordiger van de landelijke wielrennersbond NTFU.

Van Maanen adviseert de 24 wielerclubs in zijn NTFU-deel in Gelderland en Overijssel inmiddels om toertochten zoveel als mogelijk op b-wegen te houden en het fietspad te mijden. Dat kan niet altijd, ‘maar het is wel de bedoeling dat iedereen zich veilig voelt op een fietspad’. Gemeenten in provincies moeten daarom flink investeren in vooral bredere en veiliger fietspaden.

Volledig scherm
Nadia Stappenbelt is blij met haar helm na een valpartij. © Kevin Hagens

De gebruikers van fietspaden en hun snelheden zijn zo divers, dat het vaak tot ‘botsingen’ leidt. Van Maanen: ,,Je ziet dat echtparen letterlijk breeduit genieten van een fietstocht. Volle fietstassen voor een picknick. Jongeren met brede manden op hun fiets, soms met dopjes in hun oren.’’ Het is een groot contrast met snelle e-bikes en nog snellere wielrenners. Die laatste categorie zoekt daarom vaker de ‘gewone’ weg op, zegt Van Maanen. ,,Daar ben je soms veiliger dan wanneer we op een smal fietspad achter elkaar moeten rijden, terwijl je in de remmen moet voor tegemoetkomende verkeer met brede fietstassen.’’