Volledig scherm
Nachtwolken boven Deventer © Michiel Wesselink

Zeldzame ‘nachtwolken’ zorgen voor spectaculaire beelden

Wie de gelegenheid had om afgelopen nacht een bijzonder natuurverschijnsel te aanschouwen, kwam niet bedrogen uit. De zogenoemde lichtende nachtwolken gaven een bijzonder fraai beeld. Zo waren de oplichtende wolken onder meer goed te zien bij Kampen, Zwolle en Deventer.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Pas nadat de zon ondergegaan is, wordt deze bewolking zichtbaar als een zilver-blauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen, zijn ze waar te nemen.

Helder weer alleen is niet voldoende om lichtende nachtwolken te kunnen zien, stelt meteoroloog Yannick Damen. Op grote hoogte, zo’n 80 tot 85 kilometer, moeten de condities ook gunstig zijn voor het ontstaan van ijskristallen. ,,Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is vooral afkomstig uit de ruimte’’, aldus Damen.

Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer in getrokken. ,,Ook vulkanisch as kan leiden tot een toename van de hoeveelheid stof hoog in de atmosfeer. Als de temperatuur laag genoeg is, kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen.’’

Je kan lichtende nachtwolken soms de hele nacht door zien tussen ongeveer een uur na zonsondergang tot een uur voor zonsopkomst. Het natuurverschijnsel is mogelijk de komende periode vaker te bewonderen. De lichtende wolken komen alleen voor in de maanden rond de langste dag van het jaar.

Volledig scherm
Lichtende nachtwolken rond 1.00 uur goed te zien bij Kampen in noordwestelijke richting. Ook de weerkaatsing van de de brug in het water oogt overigens zeer fraai. © Freddy Schinkel
Volledig scherm
Lichtende wolken bij de Holtenbroekerbrug in Zwolle rond middernacht. © Jan van Dijk
Volledig scherm
Nachtwolken boven de Botlek bij Rotterdam © Peter de Jong Fotografie