Volledig scherm
Adem Kocak begon ooit op de straten en veldjes in Deventer en is nu zaalvoetbalintenational van Turkije. © Ronald Hissink

Adem Kocak: van straatvoetballer tot zaalinternational van Turkije

DEVENTER - Hij voetbalde jaren op de Deventer straten en amateurvelden. Maar hij ontwikkelde zich juist tot Turks international in het zaalvoetbal. De carrière van Adem Kocak verloopt even bijzonder als snel.

Het is de afgelopen jaren rap gegaan met Kocak. Wat als 15-jarig jochie bij SK Turkuaz als hobby naast het veldvoetbal begon, werd al snel heel serieus. Via het inmiddels opgeheven Club HAC uit Twello en LZV Kuypers uit Lichtenvoorde, tevens zijn huidige club, kwam hij in 2013 bij het Eindhovense CFE Ciba/VDL Groep terecht. „Het Ajax van het zaalvoetbal”, licht de nu 22-jarige Kocak toe.

Het leidde tot zijn uitverkiezing voor Turkije. „Roemenië, Azerbeidzjan, Servië, Hongarije, Portugal en Suriname.” Trots noemt Kocak één voor één de landen op waar hij al heeft mogen zaalvoetballen in de afgelopen jaren. Een indrukwekkend rijtje, maar de eerste thuiswedstrijd in Turkije was het meest speciaal, vertelt hij. „Ik was natuurlijk best zenuwachtig en ik stond met kippenvel naar het volkslied te luisteren. Na de wedstrijd, waarin ik gelijk scoorde, heb ik de tekst snel uit mijn hoofd moeten leren, want de trainer staat erop dat iedereen meezingt. Hij kijkt altijd naar onze mond tijdens het volkslied.”