Volledig scherm
Hasselt - Dressuuramazone Denise Nekeman met Boston. © Wilbert Bijzitter

Amazone Nekeman knap negende in wereldbeker

PaardensportVoor Denise Nekeman was het wereldbekertoernooi dressuur in het Deense Herning na de negende plek in de Grand-Prix van zaterdag eigenlijk al geslaagd. Een dag later herhaalde de amazone uit Hasselt temidden van de wereldtop in de kür op muziek die prestatie nog een keer.

De prestatie van zaterdag zorgde voor verbazing bij Nekeman, die met haar hengst Boston STH in de GP naar 72.130 procent reed. Dat was het eerste record van het weekeinde voor de Hasseltse met haar gitzwarte hengst, die het ‘gewoon deed’ in de grote ring. ,,Bij het inrijden bokte hij telkens bij het aangalopperen. In de proef deed hij dat gewoon foutloos. Wauw, dacht ik toen. Er zaten nog wel wat foutjes in, maar die score was geweldig.”

De negende plek betekende ook een startbewijs voor de kür op muziek, een dag later. Daar zag de pupil van Hans Peter Minderhoud flink tegenop toen ze halverwege de wedstrijd de scores bekeek. ,,Iedereen had ongeveer 77 procent staan. Ik dacht: nee, daar kom ik nooit bij in de buurt.”

Topscore

Boston liet echter nogmaals zien dat het een bijzonder paard is. Hij liep naar een geweldige score van 77.235 procent, weer een recordscorer. Het was voor Nekeman haar debuut in de kür in een wereldbeker. ,,Hij lette heel goed op mij en had weinig stress. Nu kunnen we weer sleutelen aan de kür. Artistiek zijn er nog wel punten in te halen, onder meer qua moeilijkheidsgraad. Maar ik ben echt heel blij.”

Nekeman zag Minderhoud (zesde) en Adelinde Cornelissen (zevende) voor zich eindigen.