Volledig scherm
André Luijk fietst in 2019 voor De IJsselstreek, waar het collectief de kracht is. © Ruben Schipper

André Luijk gaat van Eemland naar IJsselstreek

WIELRENNENWielrenner André Luijk (23) uit Nijkerk rijdt komend jaar voor wielervereniging De IJsselstreek. De nummer twee van de clubcompetitie 2019 – en winnaar van de Zuid Hollandse Eilanden Tour – weet zich bij zijn nieuwe ploeg beter omringd dan bij zijn huidige team Eemland.

Luijk hoopt zich na een sterk seizoen verder te verbeteren. De voormalig voetballer raakte de afgelopen maanden verslingerd aan de wielersport, waar dit aanvankelijk vooral bedoeld was als een middel om te revalideren. Na een tweede plaats in de  Zuiderzeeronde en winst in Zuid-Holland deed hij afgelopen jaar volop mee voor de eindzege in de clubcompetitie. 

Pas in het slotweekeinde moest hij het hoofd buigen voor Brabander Ramon van Bokhoven. ,,In de afzonderlijke wedstrijden wist ik meestal wel mijn eigen plan te trekken, maar in het finaleweekend in Noord-Holland miste ik wel een sterke ploeg. Renners die de zaken voor mij recht had kunnen zetten had ik eigenlijk niet om me heen.”

Collectief

Bij De IJsselstreek was het hechte collectief juist de kracht. De ploeg moest pas in de laatste wedstrijd de kapitaalkrachtige formatie VolkerWessels-Merckx voorrang verlenen. IJsselstreek werd ook nog eens tweede bij het NCK in Dronten. Luijk: ,,Voor mij een mooi team om echt te leren koersen in ploegverband, het is toch een wezenlijk onderdeel van de wielersport om samen te koersen en voor de winst te gaan. Ik denk dat ik voor de ploeg een toegevoegde waarde kan zijn op het moment dat het bij elkaar blijft en er gesprint moet worden voor de zege.’’ 

De IJsselstreek kon de kern van het team behouden – met behalve de nationale kampioenen Marien Bogerd, Robin Lowik en Patrick Coster ook renners als Jasper Schouten, Gino Vierhouten en Arjan Hofman – en versterkte zich onlangs met Jarno Gmelich Meijling en Mitchell Mulhern, twee renners die de ervaring van continentale ploegen met zich meebrengen. Behalve Luijk werd deze week ook Brabander Harm Celi aan de ploeg toegevoegd.