Volledig scherm
Het is even geleden dat Andrea Deelstra met de armen in de lucht finishte, maar de Apeldoornse zint op snel succes. © Kevin Hagens

Andrea Deelstra richt de blik vooral op Tokio 2020

Marathonloopster Andrea Deelstra deed al mee aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Maar niet met het gewenste resultaat: ze werd zestigste. De dag na die race wist de Apeldoornse het zeker: de komende vier jaar staan in het teken van Tokio 2020.

De planning van de atlete werd al vier jaar vooruit gemaakt. Bij het maken van een marathonvoorbereiding wordt gestart bij het einddoel. ,,De Spelen zijn in augustus 2020 in Tokio. Ik heb eerst gekeken wanneer ik mij daarvoor wil plaatsen. De marathon in september 2019 in Berlijn komt als beste optie naar voren.”

Herkansing

Vervolgens stemde Deelstra haar trainingsactiviteiten daar op af. In 2018 stond de marathon van het EK centraal. Ook die wedstrijd ging niet volgens plan voor de Apeldoornse. ,,Ik raakte geblesseerd aan het begin van de marathon en moest opgeven. Ik dacht dat ik vervolgens fysiek en mentaal scherp genoeg zou zijn voor een herkansing vijf weken later, maar dat klopte niet.”

Normaal gesproken loopt Deelstra één marathon per jaar, bij voorkeur in het najaar. ,,Ik heb een pollenallergie, waardoor een voorjaarsmarathon niet ideaal is. En één marathon per jaar is voor mij genoeg.”

Het goede gevoel

Voor de afwisseling en het terugkrijgen van het goede gevoel richt de 33-jarige atlete zich in het winterseizoen op de crossen. ,,Dat vind ik leuk en het past goed in mijn jaarprogramma.”

Deelstra hoopte zich eind november te plaatsen voor het EK cross in eigen land. ,,Maar ik bleek nog onvoldoende hersteld van de marathons en ik plaatste mij niet. Heel jammer, juist omdat het EK in Nederland was en ik al twee jaar op rij Nederlands kampioen op de cross ben.”

De Apeldoornse zette opnieuw de knop om. ,,Ik heb inmiddels al een cross op het NK-parcours gelopen en hoop daardoor meer kans te maken op het prolongeren van mijn Nederlandse titel cross, in februari.”

Trainingskampen

Na het crossseizoen wordt de trainingsarbeid helemaal afgestemd op kwalificatie voor de Olympische Spelen. ,,Ik beleg een aantal trainingskampen op hoogte, in het Zwarte Woud en in Sankt Moritz. En ik ga vitamine D pakken in de zon, bij wedstrijden in Italië en Portugal.”

Daarna moet alles klaar zijn voor een toptijd in Berlijn. Oud-topatleet Dennis Licht zal haar helpen met hazen op deze marathon. Hij maakt daarmee tevens zijn marathondebuut.

Klimaatruimtes

Ook op ander vlak loopt de voorbereiding op de marathon in Tokio 2020 volop. ,,Ik ben in 2017 in Tokio geweest om te ervaren hoe het is daar te lopen. Daarnaast trainen we nu in speciale klimaatruimtes en ga ik één keer per week naar de sauna. Dit alles om te wennen aan de hoge temperatuur en de luchtvochtigheid in Japan. Als ik mij voor Tokio kwalificeer, wil ik daar uiteraard maximaal presteren.”

Zondag maakt ze een uitstapje naar de halve marathon van Egmond. ,,Het parcours loopt voor een groot deel over het strand, daardoor lijkt het op een cross. Ik vind het leuk daar te lopen. En het is goed voor mij weer een langere afstand te lopen in wedstrijdvorm.”